Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde de dolari acționarilor Yukos

Rafinăria Yuganskneftegaz, importantă unitate Yukos în localitatea siberiană Nefteyugansk

Curtea de Apel a Olandei a reinstituit ordinul unui comitet de arbitraj internațional către Rusia de a plăti 50 de miliarde de dolari acționarilor fostului gigant petrolier rus Yukos.

Hotărârea răstoarnă o decizie din 2016 a instanței districtului Haga care anulase ordinul de compensare pe motiv că instanța de arbitraj nu avea competență în acest caz deoarece el se baza pe un tratat energetic semnat de Rusia, dar care nu fusese ratificat.Curtea de Apel de la Haga a decis acum că decizia din 2016 „nu a fost corectă. Asta înseamnă că ordinul de arbitraj este din nou în vigoare. "

Grupul de arbitraj a hotărât că Moscova a preluat controlul Yukos în 2003, impunând compania creanțe fiscale masive. Mișcarea a fost considerată o încercare de a-l reduce la tăcere pe președintele Yukos, Mikhail Hodorkovski, un critic vocal al președintelui Vladimir Putin. Hodorkovsky a fost arestat în timp ce s-a urcat într-un avion în Siberia în 2003 și a petrecut mai mult de un deceniu în închisoare. Principalele active ale lui Yukos au fost vândute unei companii de stat. În cele din urmă, Yukos a falimentat.

Nu a fost înregistrată o reacție imediată din partea acționarilor.

Decizia de astăzi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă olandeză de către Moscova, scriu agențiile internaționale de presa.