Rusia va analiza cererea Ungariei de a cumpăra mai mult gaz

Vladimir Putin și Viktor Orban

Rusia va lua în considerare cererea Ungariei de a cumpăra mai mult gaz, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe 21 iulie, după ce s-a întâlnit la Moscova cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto, care a declarat că a călătorit la Moscova pentru a discuta despre asigurarea aprovizionării cu gaze și găsirea unei soluții pașnice la războiul din Ucraina, s-a întâlnit cu Lavrov și cu alți oficiali ruși. În cadrul unui acord pe 15 ani cu gigantul energetic rus Gazprom, semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia și încă un mld. mc prin intermediul unei conducte din Austria. Szijjarto a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Ungaria are nevoie de 700 de milioane de metri cubi de gaz mai mult față de acordul de furnizare existent și că nu ar fi posibil să cumpere această cantitate fără surse rusești.

Lavrov a recunoscut „interesul guvernului ungar pentru o nouă achiziție de gaze naturale în acest an” și a precizat că această cerere va fi luată în considerare. Szijjarto a declarat că obiectivul său este de a finaliza discuțiile privind achizițiile de gaze cât mai curând posibil. El afirmase anterior că Ungaria negocia cumpărarea unei cantități mai mari de gaz dinaintea sezonul călduros, în condițiile în care țările din Europa se străduiesc să se aprovizioneze, iar prețurile la energie cresc vertiginos.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Gazprom redeschide Nord Stream