Rusia rămâne un adversa redutabil, dar influența ei o să scadă în următoarele decenii

Președintele Vladimir Putin (colaj, radio Svoboda).

Rusia va rămâne o forță „adversă” eficientă dar puterea ei globală ar putea să se diminueze în următorii 20 de ani din cauza problemelor politice, economie și sociale – se arată într-un raport al serviciilor americane de informații, dar publicității joi. Este vorba de raportul Consiliului Național pentru Informații, care odată la patru ani analizează situația din lumea întreagă și evenimentele care ar putea influența strategia americană în următoarele decenii.

Crize financiare, probleme provocate de schimbările climatice, pandemii și noile tehnologii – toate sunt listate drept posibile evenimente care vor marca următoarele decenii.

Rusia este descrisă drept o putere „în ascensiune și revizionistă”, alături de China, interesată să schimbe actuala ordine politică dominată de Occident. O putere care vrea să-și impună propriile valori tradiționale, să se ferească de „influențe externe” și să-și mențină puterea în mare parte din Eurasia. Se estimează că va continua să joace un rol central în lumea post-sovietică, datorită armatei sale convenționale, a resurselor naturale și a disponibilității de a recurge la forța brută. Va continua să folosească dezinformarea pentru a alimenta disensiunile și tensiunile din lumea occidentală. Cu toată forța de care dispune, analiștii americani sunt de părere că influența Rusiei în lume o să scadă cu timpul, subminată de o economie care nu performează, bazată prea mult pe exploatarea unor resurse naturale cu preșuri volatile și subminată de o forță de muncă în scădere rapidă. În următorii 20 de ani este de așteptat ca economia Rusiei să nu reprezinte mai mult de 2% din PIB-ul global.

Un element determinant este și plecarea de la putere a lui Vladimir Putin, astăzi în vârstă de 68 de ani – ceea ce ar putea provoca lupte intense pentru putere în cadrul elitelor politice.