Rusia se opune prin veto rezoluției ONU care condamnă referendumurile din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la ONU

Pe 30 septembrie, Rusia s-a opus prin veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, înaintată de Statele Unite, care condamna referendumurile din patru regiuni ucrainene ca fiind ilegale și cerea oprirea imediată a „invaziei ilegale la scară largă a Rusiei în Ucraina”.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 10-1. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a fost singurul care a votat împotriva rezoluției. China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut. Votul a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, decretele prin care Rusia a preluat oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova.

### Vezi și... ### Putin a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucrainene

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a susținut că tentativa de anexare a teritoriului unei națiuni suverane contravine principiilor fondatoare ale ONU. De asemenea, rezoluția cerea statelor membre să nu recunoască nicio modificare a granițelor Ucrainei și retragerea imediată și necondiționată a tuturor forțelor militare rusești din Ucraina.

Nebenzia a susținut că regiunile din care Moscova a anexat teritorii au ales să facă parte din Rusia prin referendumuri, ale căror rezultate, a spus el, „vorbesc de la sine”. Thomas-Greenfield a afirmat că rezultatele referendumurilor au fost „prestabilite la Moscova și toată lumea știe acest lucru”, adăugând că acestea „au fost organizate din spatele tunurilor rusești”.