Rusia, Vladimir Putin, și liantul naționalist al fotbalului (Video)

Jucătorii croați fericiți...

Rusia a fost eliminată din Campionatul Mondial de Fotbal de Croația la capătul unui meci haotic, dar cu multe momente dramatice.

„Putin a privit meciul, i-a susținut pe jucătorii noștri. Am pierdut în cursul unei mare meci de fair-play. În ochii noștri sînt niște băieți formidabili, sînt niște eroi. Își dădeau viața pe teren și sîntem mîndri de ei”, declara sîmbătă seara pentru agenția Interfax, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al președintelui Rusiei, intervenind încă odată pentru a asigura toată lumea că Vladimir Putin este la curent și controlează tot ce se petrece.

Your browser doesn’t support HTML5

Președinta Croației a asistat la meciul din sferturile de finală al Campionatului Mondial de Fotbal

În schimb, în tribune, alături de președintele FiFA, Gianni Infantino, a fost trimis din nou premierul Dmitri Medvedev, care ieri a putut fi văzut strîngîndu-și întîi mîna cu președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, apoi privind înciudat, cînd Croația a preluat conducerea în ultimele minute ale meciului, iar lidera croată dansa de bucurie și, în sfîrșit, îmbrățișînd-o pe președinta adversară la încheierea la egalitate (2-2) a prelungirilor, înaintea loviturilor decisive de la 11 metri.

Medvedev a reacționat ulterior pe Twitter, cum e moda astăzi, scriind: „Vă mulțumesc pentru aceste emoții sincere pe care ni le-ați dat de-alungul Cupei Mondiale. Vă mulțumesc că ați crezut în noi! Vă mulțumesc pentru totul! Sînteți fanii cei mai buni din lume!”

La Soci, pe coasta Mării Negre, Rusia a pierdut în fața Croației și nu va juca, așadar, miercurea viitoare semifinala cu Anglia, ceea ce ar fi fost, în subsidiar, altă bătaie de cap pentru președinție din cauza relațiilor încordate cu Londra, odată cu revenirea Noviciok-ului în actualitate zilele trecute.

Absența din fața camerelor de luat vederi a lui Vladimir Putin, aduce aminte cumva de aceea a lui Stalin, în momentele de dificultate majoră pentru Uniunea Sovietică. Președintele rus s-a mulțumit mereu să transmită mesaje standard atît prin purtătorul său de cuvînt, așa cum s-a întîmplat și la meciul anterior cu Spania, cît și prin antrenorul

Antrenorul rus Stanislav Cerkesov la conferința de presă

echipei naționale, Stanislav Cerkesov, care declara la conferința de presă de ieri de la Soci: „Președintele Putin mi-a telefonat înainte de meciul cu Spania și după. Bineînțeles că atunci cînd un președinte te sprijină, ne simțim bine”.

Dincolo de fațada publicitară a declarațiilor, absența repetată a președintelui rus, sugerează mai multe lucruri. Mai mult ca probabil, liderul rus a vrut să evite eventuale demonstrații de protest, fie ele cît de mărunte.

Pe de altă parte, spun comentatorii sportivi care cunosc scena rusă, încrederea în echipa națioanlă, Sbornaia, era la un nivel atît de jos, încît obiectivul principal al Kremlinului a fost să evite o eventuală ridiculizare în primele faze ale competiției. Puterea nu miza pe jucători, dar aceștia au reușit să surprindă ulterior prin forma demonstrată pe teren.

Jean Baptiste Guégun, specialist în fotbalul rus și coautor al unei cărți recent apărute: „Anchetă fotbal: Dedesubturile fotbalului în Rusia” (Editura Bréal, 2018), spunea într-un interviu cu săptămînalul francez „Le Point” că sînt puține speranțe ca prestația echipei naționale să dinamizeze fotbalul rus. Și aceasta deoarece fotbalul în Rusia „are probleme structurale prea serioase. Cluburile au probleme financiare. Multe dintre ele se închid, ca Amkar Perm sau Tosno. Jucătorii naționalei sînt supraevaluați, progresează puțin și nu se expatriază.”

Pentru specialistul francez, „cota care impune o mare proporție de fotbaliști locali în detrimentul celor străini, a creat un soi de impotență sportivă. ... Marile echipe cumpără în masă pepitele cele mai promițătoare ale țării pentrru a nu suferi din cauza aceste cote, dar le pun pe banca de așteptare. Cu perioade de joc în teren reduse, ei nu progresează suficient. În plus, sînt supra-plătiți și instalați într-un confort sportiv total, fiindcă nu au concurență. Ei nu vor să se expatrieze, dat fiind statutul lor privilegiat în Rusia. Jucătorii ruși vor progresa atunci cînd vor fi împinși cu forța să se miște. Golovin, una din revelațiile Sbornaia-ei în cursul acestul Campionat mondial, ar trebui să joace în prima ligă engleză la Arsenal pentru a înmagazina experiență.”

Dincolo de toate, liantul naționalist al fotbalului nu ocolește pe nimeni și agențiile de presă remarcau reacția – tot pe Twitter – a omului politic rus al opoziției, Aleksei Navalnîi: „Este o nefericire, dar a fost totuși un meci mare. Iar aceasta este o echipă națională de care țara este mîndră. Vă mulțumesc, băieți, pentru faptul că milioane de oameni au scandat concomitent: Rusia!”