Rusia vrea să termine Nord Stream 2 în pofida sancțiunilor americane

Germania, Lubmin: terminalul gazoductului Nord Stream 2.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică, într-o emisiune la televiziunea de stat, că proiectele gazoductelor Nord Stream 2 şi TurkStream vor fi finalizate, în pofida sancţiunilor americane. El a mai spus că Moscova va reacționa la aceste sancțiuni.

### Vezi și... ### Rusia și Ucraina au ajuns la un compromis privind tranzitul de gaze

Sancţiunile, care fac parte dintr-o lege mai cuprinzătoare privind bugetul apărării americane pentru 2020, prevede îngheţarea activelor şi revocarea vizelor americane antreprenorilor implicaţi în realizarea proiectului.

Departamentul de Stat urmează să comunice în termen de 60 de zile numele întreprinderilor şi persoanelor care vor intra sub incidenţa acestor sancţiuni.

Una din principalele ţinte este compania „Allseas”, proprietara celei mai mari nave de instalare a gazoductelor din lume, Pioneering Spirit, angajată de Gazprom pentru construirea segmentului offshore.

Nord Stream 2 este o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de 5 companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).