Rusia și-a păstrat capacitatea de a lovi din Marea Neagră

Mai mult de zece nave ale flotei ruse de la Marea Neagră se aflau în Golful Sevastopol pe 21 aprilie 2022.

Forțele navale rusești din Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene, în ciuda pierderii navei de debarcare Saratov și crucișătorului Moskva, a spus ministerul britanic al apărării la 28 aprilie, într-un nou raport zilnic despre războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În zona operațiunilor din Marea Neagră se află aproximativ 20 de nave rusești, inclusiv submarine, se spune într-o postare a ministerului britanic pe Twitter, în care se mai precizează: „Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă tuturor navelor de război non-turce, ceea ce pune Rusia în imposibilitatea de a înlocui crucișătorul pierdut Moskva”.

Autoritățile ucrainene au spus că rachete rusești au lovit și distrus la 26 și 27 aprilie un pod feroviar și auto de pe litoralul Mării Negre, peste estuarul râului Nistru, la Zatoka, tăind una din principalele căi de legătură între Odesa și Reni, în sudul Basarabiei. Singura mare șosea rămasă acum între cele două orașe traversează teritoriul R. Moldova, pe la Palanca.

Loviturile rusești la Zatoka au survenit pe fundalul tensiunilor din regiunea transnistreană, unde autoritățile de la Tiraspol au relatat despre cel puțin patru incidente violente între 25 și 27 aprilie, care au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria