Actualizare: Rusia a respins acuzațiile de amestec în alegerile prezidențiale din America, din noiembrie 2020, conținute într-un raport al serviciilor SUA de informații. Ambasada Rusiei la Washington a publicat un comunicat pe Facebook în care califica acuzațiile drept nefondate. ''Documentul pregătit de comunitatea de informații americană reprezintă încă un set de acuzații nefondate împotriva țării noastre de amestec în procesele politice interne americane. Concluziile raportului referitoare la realizarea de către Rusia a unor operațiuni de influențare în America sunt confirmate doar de încrederea serviciilor secrete în propria lor aroganță. Nu au fost oferite fapte sau dovezi specifice'', a scris misiunea Rusiei la Washington.
------------------------------------------------------------------
Rusia și Iranul au încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2020, se arată într-un raport al serviciilor americane de informații, publicat marți de Biroul Directorului pentru Informații Naționale. Se precizează că nu au fost însă tentative de a manipula tehnic votul, cum ar fi măsluirea mașinilor de înregistrare a voturilor sau a listelor de votanți.
Raportul arată însă că preşedintele rus Vladimir Putin a ştiut şi probabil a coordonat un efort al Rusiei de manipulare a campaniei prezidenţiale americane, în favoarea fostului preşedinte Donald Trump, cu acuzaţii „înşelătoare sau lipsite de fundament” împotriva contracandidatului acestuia, democratul Joe Biden.
Raportul de 15 pagini subliniază că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificând afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie.
### Vezi și... ### Administrația Biden ține Ucraina la o anumită distanțăAlegerile prezidențiale au fost câștigate de democratul Joe Biden, o înfrângere pe care Donald Trump nu a recunoscut-o, susținând – fără nici o dovadă – că alegerile ar fi fost măsluite. Campania de denigrare a alegerilor, orchestrată ulterior de Trump, a culminat cu asaltul lansat de susținătorii săi asupra clădirii Congresului american pe 6 ianuarie 2021.
Agenţiile de informaţii amerincane au descoperit şi alte tentative de a influenţa alegătorii, între care „o campanie de influenţare pe mai multe direcţii” a Iranului, cu scopul de a reduce sprijinul pentru Trump.
Preşedintele Trump era cel care în 2018 a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale şi a impus noi sancţiuni Teheranului.
China, pe de altă parte, se pare că a renunțat repede la o astfel de tentativă, se arată în raport: „ China a căutat stabilitate în relaţia sa cu Statele Unite şi a considerat că niciunul dintre rezultatele alegerilor nu este suficient de avantajos pentru ca China să rişte măsuri împotriva sa dacă va fi prinsă”, se arată în raport