Rusia și terorismul internațional rămân principalele provocări pentru NATO (Mircea Geoană)

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, fost ministru de externe al României, Bruxelles 2019.

Politica agresivă a Rusiei și terorismul internațională rămân principalele provocări ale Alianței Nord-Atlantice, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al organizației, într-un interviu cu Europa Liberă. „(...) nu înseamnă însă că nu continuăm politica noastră duală de apărare și disuasiune, pe de o parte (...), dar și de dialog cu Rusia, care este o țară importantă. Rusia este un jucător la nivel international, de aceea este important Consiliul NATO – Rusia, care se află în pregătire în acest moment și care reprezintă palierul de dialog politic” a mai spus Geoană.

„Nu putem să negăm țărilor aliate dreptul natural de a avea dialog cu Rusia”.

Geoană recunoaște de asemeni că Marea Neagră este zona în care Rusia „își proiectează puterea”, mai ales după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea. Motiv pentru care NATO își întărește prezența, nu numai prin țările membre, dar și prin parteneriatele „dense” cu Ucraina și Georgia.

### Vezi și... ### Aproape 80% din cetățenii ruși și-ar dori ca țara lor să aibă relații de prietenie cu Occidentul: sondaj Levada

„(...) de aceea nevoia de a continua să întărim prezența aliată în Marea Neagră: este o necesitate atât pentru țările NATO, cum este cazul României, Bulgariei sau Turciei, care sunt țări NATO, dar investind inclusiv în parteneriatele noastre extrem de dense și de angajante cu Ucraina și cu și cu Georgia”.