Rușii au bombardat Lvovul. Morți, răniți, clădiri istorice distruse

Rusia atacă din când în când și vestul Ucrainei, nu doar estul, pe unde trece frontul principal, inclusiv pentru a le aminti vecinilor săi că nu sunt în siguranță nicăieri. Lvov, 4 septembrie 2024.

Un atac aerian rusesc asupra orașului Lvov din vestul Ucrainei, nu departe de granița cu membra NATO Polonia, a ucis șapte persoane, a rănit mai mult de 30 și a distrus clădiri istorice din inima orașului, au declarat miercuri oficialii regionali.

Loviturile au avut loc la o zi după cel mai sângeros atac din acest an, când Rusia a lovit cu două rachete balistice un institut militar din orașul Poltava, în zona centrală a Ucrainei, omorând 50 de persoane și rănind alte câteva sute, relatează Reuters.

Printre cei uciși în Lvov de atacul cu drone și rachete se numără o fată de 14 ani, potrivit primelor detalii, iar printre răniți se numără cinci copii, a declarat guvernatorul regional, Maksîm Kozîțki, pe Telegram.

Andrii Sadovîi, primarul orașului Lvov, care este centrul administrativ al regiunii mai extinse Lvov, a declarat că printre morți se numără o asistentă medicală și un bărbat și că 35 de persoane primesc ajutor medical.

Într-un videoclip postat pe Telegram, care îl arăta pe primar printre resturile unei clădiri distruse, acesta a declarat că peste 50 de edificii, de la școli la case și clinici, majoritatea în inima orașului, au fost avariate.

Un martor Reuters din oraș a relatat, de asemenea, despre pagube la clădiri.

Polonia vecină a ridicat miercuri de la sol avioane de luptă pentru a treia oară în opt zile pentru a-și apăra spațiul aerian, a declarat comandamentul operațional al forțelor armate.

„Este o nouă noapte foarte agitată pentru întregul sistem de apărare aeriană din Polonia din cauza... aviației cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, care efectuează lovituri”, a declarat comandamentul pe X.

Miercuri, Rusia a lovit, de asemenea, Kievul și alte câteva regiuni cu rachete, dar nu au fost raportate imediat pagube.

Rusia a lovit Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, în ceea ce unii bloggeri militari ruși numesc răspunsul Moscovei la recenta incursiune a Kievului pe teritoriul său, în regiunea Kursk.

Rusia nu a comentat încă atacurile de marți de la Poltava și nici atacurile de miercuri de la Lvov și Kiev. Moscova spun mereu că loviturile sale vizează infrastructura militară, energetică și de transport a Ucrainei, nu civilii. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te