Rușii cuceresc orașul Vuhledar, din estul Ucrainei

Imagine din Vuhledar înaintea invaziei rusești din 2022.

Trupele ruse au ajuns marți în centrul localității Vuhledar, situat pe o înălțime strategică din estul Ucrainei, care a rezistat atacurilor rusești după invazia pe scară largă a Rusiei, a declarat marți guvernatorul regiunii ucrainene Donețk.

Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat soldați ruși fluturând un steag din vârful unei clădiri bombardate cu mai multe etaje și desfășurând un alt steag pe o turlă metalică de pe un acoperiș. Reuters a stabilit că imaginile sunt într-adevăr de pe străzi din Vuhledar.

Alte imagini arată fum care se ridică deasupra ruinelor micului oraș minier, unde unitățile ucrainene au rezistat atacurilor rusești de-a lungul a doi ani și jumătate de război.

„Inamicul este deja aproape în centrul orașului”, a declarat guvernatorul regional Vadim Filașkin la televiziunea ucraineană, descriind situația ca fiind „foarte dificilă”.

Vuhledar are o importanță strategică excepțională din cauza altitudinii sale și a poziției - în apropierea joncțiunii celor două fronturi principale, din estul și sudul Ucrainei. Forțele ruse au ajuns la periferie săptămâna trecută și și-au intensificat ofensiva în ultimele zile.

Începând cu luna august, trupele ruse din estul Ucrainei au avansat în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, fără să se oprească, în ciuda unei incursiuni-surpriză a forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, mai la nord.

Atacurile ruse anterioare asupra orașului Vuhledar au fost deosebit de sângeroase, cu tancuri și vehicule blindate atacând în teren deschis. Marți, unități militare ucrainene au difuzat imagini cu tancuri rusești în flăcări, pe câmpuri, sugerând că rușii continuă să se bazeze pe forță brută - pe număr mare de oameni și vehicule.

Oleksandr Musienko, un analist militar ucrainean, a declarat pentru Reuters că avansul rusesc în Vuhledar a implicat mari pierderi pentru Moscova, dar a recunoscut că el va complica poziția Ucrainei în est.

„Apărarea sa a fost esențială pentru perturbarea avansului mai rapid și mai abrupt al inamicului în regiunea Donețk. Dacă nu ar fi fost Vuhledar, dacă nu ar fi fost unitățile noastre de acolo, cred că ar fi mult mai dificil acum, de exemplu, în direcția Kurahiv”, a declarat Musienko.

Controlul deplin asupra orașului Vuhledar ar ajuta trupele Moscovei în înaintarea lor ulterioară în regiune, oferindu-le poziții pe înălțimi de unde pot trage cu artileria, notează Reuters.

Forțele ruse bombardează neîncetat orașe și sate din regiune, a declarat guvernatorul Filașkin.

„Este foarte periculos să rămâneți în regiune și subliniez încă o dată necesitatea evacuării”, a spus el, adresându-se locuitorilor.

Doar 107 civili au rămas în Vuhledar, care avea o populație înainte de război de aproximativ 14.000 de persoane, a declarat Filașkin.

Sub tirul artileriei ruse, printre ruinele orașului ucrainean Vuhledar

Regiunea Donețk, unde forțele separatiste pro-ruse au lansat o revoltă în 2014, este una dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat de la lansarea invaziei sale la scară largă în 2022. Moscova afirmă că a captura restul provinciei este unul dintre principalele sale obiective de război.

Ucraina a respins forțele ruse de la periferia Kievului și a recucerit teritorii prin contraofensive majore în 2022. Însă o altă contraofensivă ucraineană majoră de anul trecut a fost un eșec și, de atunci, forțele ruse au avut în mare parte inițiativa pe câmpul de luptă.

Președintele Volodimir Zelenski a solicitat mai mult sprijin occidental pentru efortul Ucrainei de a respinge ofensivele rusești, inclusiv permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi adânc în Rusia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te