Rușii deja și-au pus spioni noi în locul celor expulzați, spun serviciile de informații din Cehia  

Diplomați ruși și familiile lor plecând de la locuințele de protocol din Praga în aprilie 2021. Cehia a fost una din țările din UE care au expulzat primele diplomați ruși, chiar înainte de invazia din Ucraina.

Sabotaj, atacuri cibernetice, știri false. Potrivit raportului anual al serviciului de informații cehesc BIS, Rusia a încercat să influențeze alegerile din 2023, să divizeze societatea cehă și să slăbească sprijinul pentru Ucraina.

„Eforturile Rusiei de a redesena harta geopolitică a lumii și de a construi o „nouă ordine mondială” sunt cea mai mare amenințare și cea mai mare provocare la adresa comunității globale de astăzi”.

Cu această frază a început directorul Michal Koudelka raportul anual al Serviciului de Informații de Securitate (BIS) pentru 2023, prezentat la 12 septembrie și analizat de site-ul de știri Seznam.cz.

„Concomitent cu războiul convențional împotriva unei țări vecine, Federația Rusă desfășoară un atac hibrid permanent împotriva democrațiilor occidentale”, a mai spus directorul contraspionajului cehesc în introducerea documentului, descriind operațiunile din ultimul an.

Raportul avertizează că Rusia utilizează din ce în ce mai mult tehnologii moderne împotriva stabilității, democrației și libertății. Agenția de contrainformații mai afirmă că, în ultimii ani, rușii au fost nevoiți să își „adapteze” operațiunile din Republica Cehă la realitatea că un număr mare de diplomați au fost expulzați - în urma dezvăluirilor potrivit cărora agenți ai serviciului secret rus GRU au aruncat în aer depozite de muniții la Vrbětice, în estul țării.

Imagine parțială din decembrie 2014 a depozitului de muniții de la Vrbetice, aparținând unei firme private. Ancheta cehă a stabilit că autorii sabotajului au fost agenții GRU.

Expulzarea rușilor care lucrau la ambasada din Praga a lipsit Moscova de mulți ofițeri de informații care operau în Republica Cehă sub acoperire diplomatică, mai spune BIS - dar rețeaua se reface.

„Scopul Rusiei este de a slăbi sprijinul pentru Ucraina, de a submina încrederea cetățenilor în stat, de a promova divizarea societății prin generarea de propagandă ostilă pe toate platformele, de la așa-numitele site-uri de știri la activitatea masivă din social media și până la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a statului”, a spus directorul Koudelka.

El a mai informat că regimul Putin încearcă, de asemenea, să recruteze colaboratori prin intermediul rețelelor sociale - inclusiv aplicația de comunicare Telegram, al cărei fondator Pavel Durov a fost arestat recent de autoritățile franceze.

Site-ul de știri false condus de un apropiat al lui Putin

În ultimul său raport anual, agenția de contrainformații cehă a amintit, de asemenea, un alt proiect rusesc deconspirat, care a folosit spațiul virtual. Este vorba despre site-ul Vocea Europei, care a încercat să submineze ajutorul occidental acordat Ucrainei atacată de Rusia, sub pretextul că relatează despre țările din UE.

„Acesta a un element al unei operațiuni de influență dirijate din Rusia de Viktor Medvedciuk, un oligarh ucrainean strâns afiliat regimului de la Kremlin”, notează BIS, adăugând că Medvedciuk s-a folosit în Cehia de o rețea de politicieni și jurnaliști.

Sub paravanul steagului UE, site-ul rusesc Voice of Europe răspândea dezinformare despre Europa, pe gustul Kremlinului.

„Încercarea Rusiei de a influența nu numai opinia publică, ci chiar alegerile pentru Parlamentul European, în mod direct, a fost o încălcare brutală a suveranității statelor europene. Acțiunea împotriva acestei platforme de informații a fost un succes extraordinar pentru BIS, dar în același timp trebuie adăugat că nu există nicio îndoială că există mult mai multe activități similare desfășurate de Federația Rusă în Europa”, a comentat directorul Koudelka în raportul anual.

Raportul avertizează, de asemenea, că autorii dezinformării vor utiliza din ce în ce mai mult inteligența artificială pentru a crea conținut fals. Prin simpla apăsare a unui buton, va fi posibil să se creeze site-uri întregi de știri false, pline cu articole false sau așa-numitele deepfakes - adică videoclipuri sau înregistrări false ale diferitelor persoane, cum ar fi politicieni sau celebrități.

„BIS a testat experimental posibilitățile de a crea conținut sintetic care să fie adaptat la mediul ceh. Îmbunătățirea modelelor lingvistice la scară largă a confirmat că nu mai există niciun obstacol în calea creării de text sintetic. În plus, textul sintetic este aproape imposibil de detectat”, scriu experții în contrainformații, potrivit cărora instrumentele specializate vor putea în curând să creeze chiar și înregistrări vocale în limba cehă care sună plauzibil.