Rușii avansează în Severodonețk, țări occidentale se pregătesc să livreze noi arme Ucrainei

Un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 al armatei britanice, în timpul exercițiului militar Summer Shield 2022, la baza militară Adazi, Letonia, 27 mai 2022

Forțele rusești controlează în prezent cea mai mare parte a orașului Severodonețk, în ciuda rezistenței acerbe a forțelor ucrainene, care suferă pierderi dureroase în bătălia de câteva săptămâni pentru orașul cheie din estul țării, în timp ce țările occidentale se pregătesc să anunțe noi livrări de arme și muniții, pe fondul apelurilor tot mai insistente ale Kievului.

Moscova le-a spus forțelor ucrainene care s-au refugiat în uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele pe 15 iunie, angajându-se să asigure un „coridor umanitar” pentru civilii care se adăpostesc, de asemenea, în uzină, dar Ucraina nu a răspuns până acum la această ofertă.

Serviciile de informații militare britanice au afirmat în buletinul lor zilnic din 15 iunie că mai multe sute de civili se află în prezent în buncărele subterane din uzina chimică Azot, împreună cu luptătorii ucraineni.

Președintele Volodimir Zelenski a repetat în discursul său nocturn din 14 iunie că Ucraina are nevoie acum de arme moderne antirachetă, adăugând că nu ar putea exista nicio justificare pentru ca țările partenere să întârzie livrarea.

Zeci de miniștri ai apărării din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei sunt așteptați să discute despre suplimentarea livrărilor de arme către Ucraina, pe 15 iunie, la Bruxelles, înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO, care va începe mai târziu în cursul zilei, au declarat oficiali americani din domeniul apărării. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este pregătit să conducă discuțiile grupului de aproape 50 de țări, au declarat oficialii.

### Vezi și... ### Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Donbas