Rușii renunță la Instagram, în urma interdicțiilor (studiu)

Rușii renunță la utilizarea popularei platforme americane de socializare Instagram după ce autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor Roskomnadzor a interzis-o sub acuzația de extremism, deschizând ușa persecuțiilor, arată un studiu.

Postările în limba rusă de pe platforma de partajare a imaginilor au scăzut cu 30%, între 24 februarie - ziua în care Rusia și-a lansat invazia în Ucraina - și 24 martie, potrivit Brand Analytics, cu sediul la Moscova. Numărul de utilizatori activi a scăzut, de asemenea, cu 31% în această perioadă.

Utilizarea platformelor Facebook și Twitter, care au fost și ele interzise la începutul lunii, a scăzut de asemenea, dar într-un ritm mai scăzut, în timp ce platformele rusești de socializare, inclusiv Vkontakte și Telegram, au înregistrat o creștere.

Instagram era cea mai populară dintre cele trei platforme americane vizate, potrivit Brand Analytics, iar asta explică scăderea mai accentuată a acesteia.

Roskomnadzor a anunțat pe 11 martie că va interzice Instagram începând cu 14 martie. O săptămână mai târziu, un tribunal din Moscova a confirmat interdicția pe motiv că platforma ar fi „extremistă”. Totodată, persoanelor fizice și juridice din Rusia li s-a interzis să facă tranzacții pe Instagram, să plaseze publicitate sau să cumpere bunuri și servicii. Mulți antreprenori ruși - inclusiv fotografi, artiști, proprietari de magazine și influenceri, depind de Instagram, iar interdicția a fost o lovitură pentru veniturile acestora.