Război în Ucraina | Zelenski: „marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță”

Catedrala Sfânta Sofia de la Praga

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit despre speranță și victorie într-un discurs rostit în Duminica Paștelui
  • Liderul spiritual al creștinilor ortodocși din toată lumea a cerut deschiderea de coridoare umanitare în Ucraina, spunând că în aceastîă țară are loc o „tragedie umană”.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul american al apărării Lloyd Austin ar urma să viziteze Kievul pe 24 aprilie
  • Forțele ruse au reluat asaltul asupra uzinei metalurgice Azovstal, apărat de forțele ucrainene
  • Autoritățile spun că o lovitură aeriană rusă a lovit la Odesa o instalație militară și două blocuri de locuințe, ucigând cel puțin cinci persoane, între care un bebeluș de trei luni
  • Ministerul moldovean de Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-și exprima îngrijorarea față de afirmațiile generalului rus Rustam Minnekaiev legate de Transnistria. Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei ar fi spus că trupele rusești au ca obiectiv cucerirea estului și sudului Ucrainei și că acest coridor terestru va oferi Rusiei și acces în Transnistria, unde sunt deja staționate trupe rusești.

Volodimir Zelenski despre speranță și victorie

„Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia „Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia.

Armata rusă a reluat asaltul contra uzinei siderurgice Azovstal de la Mariupol

Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.

Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.

Your browser doesn’t support HTML5

Mariupol: un oraș cândva prosper din Ucraina, transformat in cimitir

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar putea să vizeze Sberbank, care deține 37% din piață, dar și întreprinderi petroliere, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu cu Bild am Sonntag.

Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Joseph Borrell, la Bucea, regiunea Kiev, 8 aprilie 2022

Von der Leyen a spus că acum la Bruxelles se caută „mecanisme inteligente”, care să permită includerea în noul pachet restricții pentru petrolul rusesc. „Nu trebuie permitem ca Putin să obțină prețuri și mai mari pe alte piețe pentru livrări care altfel ajugeau în UE”. Ea a precizat că scopul conducerii UE este „reducerea veniturilor lui Putin”.

Potrivit agenției Reuters, Uniunea Europeană a „cruțat” până acum să impună sancțiuni Sberbank, deoarece prin această bancă țările europene fac plățile pentru gazul și petrolul rusesc pe care îl cumpără.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Your browser doesn’t support HTML5

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.