S-a confirmat că jurnalista rusă Marina Ovsiannikova s-a refugiat în străinătate

Pe 1 august, Marina Ovsiannikova era dusă la tribunal, fiind acuzată de „discreditarea armatei ruse”, Moscova, Rusia, 1 august 2022.

S-a confirmat că Marina Ovsiannikova, fosta jurnalistă de la televiziune de stat rusă, care în martie a protestat împotriva războiului din Ucraina în timpul emisiunii live de știri, a fugit din țară.

Potrivit agenției Reuters, avocatul ei, Dmitri Zahvatov, a spus că Ovsiannikova se află în prezent „sub protecția unui stat european”. A refuzat să precizeze unde s-a refugiat jurnalista, pentru că „i-ar putea crea probleme”, a mai spus avocatul.

Marina Ovsiannikova fusese plasată în arest la domiciliu din august, fiind acuzată de distribuirea de informații false despre forțele armate ruse, o acuzație care după lansarea invaziei ruse în Ucraina poate fi pedepsită cu până la 10 ani închisoare.

Pe 3 octombrie, site-ul Mediazona anunțase că numele Marinei Ovsiannikova a apărut în registrul de persoane căutate al Ministerului de Interne.

### Vezi și... ### Protestatara de la Pervîi Kanal, căutată de activiștii pentru drepturile omului

Cu două zile mai devreme, fostul soț al jurnalistei, Igor Ovsiannikov declara că Marina a fugit din arestul la domiciliu împreună cu fiica lor în vârstă de 11 ani, adăugând că nu știe unde se află.

Ovsiannikova a câștigat notorietate internațională pe 14 martie, când a intrat pe platoul programului de știri de la „Pervîi Kanal”, ținând un afiș pe care scria: „Opriți războiul. Nu da crezare propagandei. Te mint”.

Ea a mai strigat: „Opriți războiul! Nu războiului!".

Ovsiannikova, născută în Ucraina, era producătoare la „Pervîi Kanal” în momentul protestului. Ulterior, ea a fost reținută și amendată cu 30.000 de ruble (490 de dolari) de către o instanță, pentru protest ilegal.

Ovsiannikova a demisionat de la „Pervîi Kanal” și a petrecut câteva luni în străinătate, inclusiv în Ucraina, condamnând în repetate rânduri invazia rusă.

După ce s-a întors la Moscova în iulie, a fost condamnată de un tribunal la o nouă amendă de 40.000 de ruble (660 de dolari) pentru postările online în care condamna războiul.

O lege semnată de Putin în martie prevede pedepse lungi cu închisoare pentru distribuirea de „informații false” despre așa-numita „operațiune militară specială”, cum numește Kemlinul oficial războiul pe care l-a provocat în Ucraina.

### Vezi și... ### Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova dată în căutare