S-a redeschis aeroportul din Kabul

Afgani disperați iau „cu asalt” un avion american de transport care tocmai încearcă să decoleze de pe aeroportul din Kabul, Afganistan, luni, 16 august 2021.

În zorii zilei de astăzi, 17 august, aeroportul din Kabul s-a redeschis, după ce luni, fusese închis din cauza mulțimii care refugiase pe pistele de aterizare, în încercarea disperată de a „prinde un avion” care părăsea Afganistanul. Se relatează că cel puțin șapte persoane au murit în haosul și îmbulzeala create.

Citește și: Președintele Joe Biden apără decizia de retragere din Afganistan

Acum poate fi reluată evacuarea cetățenilor străini, a personalului diplomatic și a afganilor care au colaborat cu forțele internaționale și care – de teama represaliilor milițiilor taliban – vor să părăsească țara cât mai repede, sub protecția guvernelor occidentale pe care le-au servit.

Your browser doesn’t support HTML5

Translatorilor afgani le este frică de răzbunarea talibanilor

După redeschiderea aeroportului, primul dintre cele trei avioane germane trimise în Afganistan a aterizat în Kabul pentru a evacua cetățenii străini și personalul afgan local. Președintele francez Emmanuel Macron a promis că Franța nu va abandona afganii care lucrau pentru țara sa, precum și artiștii, activiștii și alții sub amenințarea talibanilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Pentru Europa, criza din Afganistan se va concretiza într-un număr foarte mare de refugiați

În contrast puternic cu atmosfera de la aeroport, străzile din Kabul erau, în general, calme la 16 august, fiind patrulate de combatanți talibani. Zeci de guverne au făcut apel la calm pentru a permite plecarea din Afganistan a sute de cetățeni străini și afgani, care sunt îngrijorați de venirea talibanilor la putere.