S-a stins din viață Mircea Snegur | Mai multe curse aeriene din și spre București | Un miliard de lei restituiți la buget de Energocom

Aeronave TAROM. Imagine din arhivă

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Tema principală a zilei de ieri a fost trecerea în neființă a primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. NewsMaker publică un video cu titlul „Prin ce s-a remarcat Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova”. Totodată, publicația notează că Snegur a fost o figură de referință în istoria Moldovei și a jucat un rol esențial în recunoașterea tânărului stat de către Occident.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat într-o conferință de presă Planul de reconstrucție a infrastructurii Moldovei pentru următorii ani, scrie Jurnal.md. Acesta include cinci punce: drumuri europene în toată țara, transport feroviar și naval european, transport rutier modern, apă în toate localitățile din țară, Satul European - localități amenajate și îngrijite. Totodată, Spînu a anunțat și cinci proiecte de anvergură, de importanță națională: construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa; cale ferată de înaltă viteză pe ecartament european, care să conecteze București de Chișinău și Chișinăul de Odesa; modernizarea aeroportului prin construirea unui nou terminal; reconstrucția Portului de stat Giurgiulești; construcția de poduri noi peste Prut și Nistru.

TAROM mărește numărul de zboruri de la București spre Chișinău începând cu data de 24 septembrie, scrie Diez, citând presa românească. Potrivit sursei citate, preţurile pentru un bilet către sau dinspre Chişinău încep de la 85 de euro/segment cu transportul unui bagaj de cală de 23 de kilograme, iar a unui bagaj de mână de opt kilograme, gratuit. Toate taxele sunt incluse şi, suplimentar, TAROM oferă serviciul de check-in gratuit.

Mold-Street informează că SA Energocom (100% capital de stat) va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de un miliard de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată joi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Măsura a fost luată urmare a stabilizării situației pe piața gazelor naturale, scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 - 2024.

Filmul TUNETE a fost prezentat Comitetului național de selecție pentru premiile Oscar, notează TVR Moldova. Producția cinematografică în regia lui Ioane Bobeica a fost prezentată unui public restrâns, în cadrul unui screening tehnic. Filmul a fost vizionat de membrii Comitetului de selecție din R. Moldova pentru premiile Oscar, precum și de reprezentanți ai mass media, actori, regizori și mai mulți formatori de opinie.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook a devenit populară știrea Ziarului Național despre problemele pe care le întâmpină proaspăt reanimatul partid „Renașterea”. Este vorba despre faptul că mai multe bănci comerciale din R. Moldova au refuzat să deschidă conturi bancare partidului, considerat drept formațiune satelit al fostului Partid „Șor”, scos în afara legii.

Pe Instagram a trezit interesul internauților postarea Nokta.md care citează cuvintele de compătimire din partea Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, adresate rudelor și apropiaților lui Victor, un băiețel de opt ani, lovit mortal de o mașină.