S-a stins din viață Mircea Snegur

Mircea Snegur în vizită la Europa Liberă, Chișinău, martie 2011

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. În ultimii ani, el a fost grav bolnav.

Știrea morții a fost difuzată inițial pe rețelele de socializare de personalități care l-au cunoscut îndeaproape pe fostul președinte, inclusiv Constantin Tampiza, vice-premier și ministru al Economiei și Finanțelor în perioada 1990 - 1992. Tampiza a scris că Snegur a decedat pe 13 septembrie 2023, la ora 23:30.

Adresând condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, președinta Maia Sandu a cerut administrației prezidențiale să organizeze funeralii cu onoruri de stat pentru Mircea Snegur și să declare 16 septembrie zi de doliu național.

„Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul independenței Republicii Moldova”, a scris pe rețele șefa statului.

Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice, după o carieră în Partidul Comunist.

Ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, sprijinea, un an mai devreme, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.

A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991, iar apoi, în timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992, încheiat printr-o înțelegere semnată de Snegur cu președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, pe 21 iulie 1992.

Unul din ultimele sale interviuri a fost cel acordat Europei Libere la 2 martie 2022, la marcarea a 30 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, Mircea Snegur făcând o paralelă între acel război și invadarea la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, pe 24 februarie 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

După 30 de ani, Mircea Snegur retrăiește momentele tensionate din 1992