Statele Unite au finalizat retragerea forțelor din Afganistan, punând capăt astfel, după 20 de ani, celui mai lung război din istoria Americii dar și unei faze finale haotice de evacuare a civililor, care a lăsat în urmă mii de afgani ce și-ar fi dorit să plece din țară după revenirea la putere a milițiilor taliban.
Generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a anunțat că toate forțele americane au părăsit aeroportul din Kabul în conformitate cu termenul limită stabilit la 31 august de președintele Joe Biden. "Sunt aici pentru a anunța finalizarea retragerii noastre din Afganistan și sfârșitul misiunii militare de evacuare a cetățenilor americani", a declarat McKenzie într-un briefing de presă.
În Kabul, în primele ore ale zilei de 31 august, milițiile taliban au sărbători momentul cu focuri de armă. „Soldații americani au părăsit aeroportul din Kabul, iar națiunea noastră și-a obținut independența deplină", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Generalul McKenzie a mai spus că Statele Unite au fost capabile să evacueze „marea majoritate” a cetățenilor americani care doreau să plece, estimată la aproximativ 6.000.
Your browser doesn’t support HTML5
Toți diplomații americani au părăsit Kabul, iar Statele Unite și-au suspendat prezența diplomatică în Afganistan, a anunțat luni, 30 august, secretarul de stat american Antony Blinken, la câteva ore după ce armata SUA și-a încheiat retragerea din țară. După 20 de ani de război, Blinken a declarat că Washington-ul și-a mutat prezența diplomatică de la Kabul la Doha, capitala Qatar-ului, unde milițiile taliban au o reprezentanță oficială.
„Trupele noastre au plecat din Afganistan", a spus Blinken într-un discurs privind politica SUA față de Afganistan. „A început un nou capitol al angajamentului Americii cu Afganistanul.” „Este unul în care vom conduce prin diplomație”.
Statele Unite și aliații săi au evacuat peste 122.000 de oameni din Kabul începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să recâștige controlul asupra țării la două decenii după ce au fost îndepărtați de la putere de invazia condusă de SUA în 2001. Dar mii de afgani care au ajutat țările occidentale și s-ar fi putut califica pentru evacuare au rămas în țară, pentru că operațiunea de evacuare de pe aeroportul din Kabul a stat sub semnul haosului și grabei.
Blinke a promis că America ca continua să facă toate eforturile necesare pentru a-i „ajuta pe americanii rămași în Afganistan, pe alți cetățeni străini și pe afganii vulnerabili să plece fie pe căle terestră , fie cu avionul, odată ce aeroportul din Kabul se redeschide pentru zboruri comerciale”.
Secretarul de stat a mai spus că administrația Biden va colabora cu un guvern taliban „dacă va servi intereselor SUA, va aduce stabilitate țării și regiunii , și va proteja câștigurile fragile realizate în timpul prezenței SUA de două decenii”.