S-ar putea muta cursa înarmării în Asia?

Transportoare cu rachete cruise la o paradă militară la Beijing.

Statele Unite între Rusia și China în chestiunea retragerii din acordul din 1987 de limitare a armelor nucleare cu rază medie de acțiune.

Statele Unite invocă și China ca motiv pentru o posibilă retragere unilaterală din Acordul de reducere a armelor nucleare cu rază medie de acțiune, semnat de Statele Unite și Uniunea Sovietică în 1987.

Rachetele interzise în baza Tratutului de limitare a rechetelor nucleare cu rază de acțiune medie din 1987

Sâmbătă, când a vorbit din nou despre retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul nuclear cu Rusia din 1987, președintele american Donald Trump a adus două argumente: faptul că Rusia încalcă cu regularitate acest tratat, și China, care profită de faptul că nu este limitată de nici un acord internațional de dezarmare, motiv pentru care a desfășurat, fără opreliști, rachete nucleare cu rază medie de acțiune. Problema Chinei nu este nouă, remarcă mulți foști și actuali membri ai administrației americane, citați de agenția Reuters.

Dan Blumenthal, fost angajat al Ministerului american al apărării, este de părere că după ce iese din acordul cu Rusia, America va putea amplasa rachete sol-aer, mai mobile și usor de camuflat, în Guam și Japonia. Ceea ce ar putea descuraja China să se gândească vreodată la un atac preventiv împotriva vaselor sau bazelor militare americane din regiune.

„Echilibrul de putere se va schimba radical” spune Blumenthal, astăzi analistul la American Enterprise Institute.

Cele mai amenințătoare rachete chinezești sunt cele balistice cu rază medie de acțiune, care pot atinge o țintă la 4 mii de kilometri – pentru Pentagon o amenințare reală pentru vasele militare americane și bazele din Guam.

„Rusia se pare că dezvoltă noi rachete, China dezvoltă noi rachete, iar noi respectăm un acord. Este inacceptabil”, comenta duminică președintele Donald Trump.

Kelly Magsamen a lucrat la Pentagon în timpul administrației Obama și reamintește că problema Chinei nu este nouă, dar și că Statele Unite nu-și pot schimba strategia nucleară în Asia fără sprijinul și acordul aliaților din regiune. Iar acceptul lor nu este asigurat. Beijingul va încerca, la rândul său, să descurajeze țările asiatice să accepte rachete nucleare americane. Guam, Japonia și Australia ar putea fi posibile baze pentru rachetele americane.

China, cum era de așteptat, a avertizat Statele Unite de riscurile unei retrageri unilaterale dintr-un acord nuclear care reprezintă un element central al strategiei globale de dezarmare. „Este total greșit să fie invocată China drept argument pentru retragerea” din acordul INF, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe chinez. Cum remarca însă și consilierul american pentru securitatea națională, John Bolton, este evident că Beijingul își dorește o „Americă, încorsetată de un tratat învechit”.