„S-au deverit avertismentele Comisiei de la Veneția?” - revista presei din Moldova

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale din Moldova cu Natalia Sergheev

S-au adeverit avertizările Comisiei de la Veneția? – așa este intitulat un articol publicat pe portalul SIC.md. Experții internaționali avertizau în legătură cu influența business-ului asupra politicului, finanțare incorectă a campaniilor, abuzuri în folosirea resurselor administrative etc. Alegerile din 24 februarie au arătat că avertizările Comisiei de la Veneția nu sunt cai verzi pe pereți și ar trebui luate în considerare măcar pentru următorul scrutin, se scrie în articol. „Desigur, partidul cel mai avantajat de aceste „scăpări” ale sistemului electoral este tot cel care a scris regulile de joc”, se conchide în material.

În ediția de joi a ZdG, aflați detalii noi despre cine a transportat votanții transnistreni în mod organizat la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare. O parte din vehiculele cu care aceștia au venit au fost închiriate de la câteva firme din R. Moldova, inclusiv fiind implicată o firmă din stânga Nistrului, scriu jurnaliștii de investigație.

Portalul Report.md scrie că Republica Moldova ar păși spre dictatură, cu referire la condamnarea a doi foști funcționari care au dezvăluit mai multe scheme ilegale – Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic. În material se citează înalta reprezentantă l UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, care a declarat că UE este cu ochii pe Republica Moldova și că vor „urmări îndeaproape” formarea noului guvern de la Chișinău și elaborarea programului de guvernare.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, spune că pentru a soluționa problema legată de supraproducția din acest an a strugurilor, au fost purtate discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în rețelele de magazine de peste Prut. Totodată, ministrul spune că pe termen scurt este foarte greu să se vină cu soluții, transmite IPN. Una dintre măsurile întreprinse sunt discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri rețelelor de magazine de peste Prut. „Doar că trebuie să conștientizăm încă o dată că la ziua de astăzi calitatea strugurilor creează foarte multe dificultăți în partea ce ține de furnizarea producției în stare proaspătă”, spune Nicolae Ciubuc.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor a afirmat pentru Jurnal TV că discursul UE unul steril, foarte rezervat și echilibrat. „El nu este unul deosebit, el nu este la fel de ofensiv precum erau declarațiile și rezoluțiile Parlamentului European, inclusiv privind acordarea asistenței macrofinanciare unde s-au spus foarte clar niște lucruri în contextul reformei electorale”, spune Ștefan Gligor. În opinia lui, limbajul UE este foarte echilibrat pentru că opoziția din Republica Moldova este acea entitate de la care s-a așteptat să adopte anumite acțiuni.

Unica şansă a lui Igor Dodon de a intra în istorie pentru multe generaţii înainte este de a „rezolva” conflictul transnistrean, afirmă Dan Nicu, într-un articol de opinie pentru ziarul Timpul. Probabil, la asta s-a gândit aşa-zisul socialist atunci când a propus „pachetul comprehensiv” vizând Transnistria, la conferinţa de securitate de la Munchen, specifică autorul. Propunerile sale reiau aproape integral prevederile memorandumului Kozak, din 2003, de federalizare a R. Moldova, consideră Dan Nicu. „S-a afirmat că documentul este o nouă tentativă a Moscovei de a forţa tranşarea chestiunii transnistrene, pentru a o folosi apoi împotriva Ucrainei”, menționează autorul.

Datoria de stat externă a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2017, scrie portalul economic Mold-Street. La finele lunii februarie 2019, datoria de stat externă a Republicii Moldova constituia 1,667 miliarde de dolari, în scădere cu 30 milioane de dolari faţă de finele lunii ianuarie a acestui an, arată date ale Ministerului Finanţelor, se precizează în articol.