S-au încheiat pledoariile în apelul ofițerilor de informații din epoca Milošević

Fostul șef al Serviciului de Securitate de Stat din Ministerul sârb de Interne, Jovan Stanišić, în fața judecătorilor de la Haga

Cele două zile de pledoarie s-au încheiat pe 25 ianuarie în apelul introdus de doi foști ofițeri de informații sârbi împotriva condamnărilor de acum doi ani pentru crimă, crime împotriva umanității și alte infracțiuni comise în vestul Bosniei în timpul războiului din 1992-1995.

Jovan Stanišić și Franko Simatović au fost condamnați fiecare la câte 12 ani de închisoare în 2021, într-un nou proces deschis după achitarea lor, în 2013. Ei au fost condamnați pentru infracțiuni care au inclus crimă, deportare, transfer forțat și persecuție în ceea ce procurorii au numit „epurare etnică” brutală la Bosanski Samac în 1992.

### Vezi și... ### Condamnații și achitații pentru războaiele din Balcani

Procurorii cer pedepse mai lungi pentru cei doi condamnați. Ei au cerut ca Stanišić și Simatović să fie condamnați pentru infracțiuni de care au fost achitați anterior, pe lângă acțiuni juridice suplimentare în Croația.

De asemenea, ei spun că foștii ofițeri au supervizat înființarea unor centre de antrenament în Bosnia-Herțegovina și Croația și că crimele brutale de la Bosanski Samac au reflectat un model folosit de luni de zile în alte locuri.

Stanišić a fost șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ministerului sârb de Interne în perioada 1992-1998.

Simatović a comandat o unitate de elită a forțelor speciale din cadrul Serviciului de Securitate de Stat iugoslav în perioada 1991-1998.

Recursul lor actual este audiat de Camera de Apel a Mecanismului internațional rezidual pentru tribunale penale (UNIRMCT), care a anunțat încheierea pledoariilor la 25 ianuarie.

Acuzațiile lor au fost unele dintre ultimele prezentate în fața UNIRMCT - succesorul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) - care stabilește responsabilitatea regimului ultimului lider iugoslav și sârb Slobodan Milošević.

Verdictul în acest caz este așteptat abia în luna iunie.

Avocații apărării lui Stanišić susțin că acesta a devenit, în cele din urmă, „un pacificator-cheie” care a contribuit la încheierea conflictelor din fosta Iugoslavie.

Stanišić și Simatović au fost reținuți în 2003, iar procesul lor inițial a durat din iunie 2009 până în ianuarie 2013.

Este ultimul dintre așa-numitele cazuri centrale judecate de TPII sau de instituția succesoare a acestuia.

### Vezi și... ### Radovan Karadzic va fi transferat de la Haga în Marea Britanie pentru ispășirea restului pedepsei