Your browser doesn’t support HTML5
Iulian Chifu acordă mare atenție pe blogurile Adevărul celor mai recente luări de poziție ale oficialilor americani în legătură cu derapajele Rusiei. Moscova știe bine la ce să se aștepte, și Chifu dă ca exemplu un avertisment al Ministerului rus de Externe : „orice atac cibernetic care s-ar îndrepta împotriva Rusiei, ca reacţie a SUA pentru atacurile cibernetice ruse împotriva Americii, ar fi un atac direct şi ar fi sancţionabil la nivel internaţional”. Or, reamintește analistul, nu a avut loc încă niciun atac cibernetic. În plus, trebuie reținut, consideră Chifu, că sancțiunile dure nu vor afecta poporul rus, ci direct pe conducătorii lui, în primul rând pe Vladimir Putin și averea lui. Grele vor fi și sancțiunile de tip diplomatic și militar: „Este de aşteptat o înarmare a Ucrainei cu suficiente arme şi de strictă actualitate, sprijin pentru dezvoltarea capabilităţilor militare ca să se apere în faţa unei eventuale acţiuni directe a Rusiei. Primirea Georgiei şi Ucrainei în NATO ar putea fi acţiuni în aceeaşi direcţie. Polarizarea globală anti-Rusia, incluzând acţiunile şi reacţiile în diferitele state ale lumii, (apoi) implicarea în spaţii în care se află trupe şi interese ruse ar putea fi o altă reacţie unanimă, generată de SUA la nivelul aliaţilor şi partenerilor săi globali”.
În România, desființarea Secției Speciale, inventate de regimul Liviu Dragnea pentru a scoate pe tușă anchetele Direcției Naționale Anticorupție asupra magistraților, a intrat în linie dreaptă. Partidele din coaliția de guvernare au ajuns la un compromis, despre care însuși ministrul de justiție Stelian Ion admite că e „nefericit”, dar că fără el această structură monstruoasă nu putea fi desființată (se opunea UDMR). Ioana Ene-Dogioiu scrie pe spotmedia.ro. „Forma în care este acum proiectul de desființare a SIIJ nu este cea mai rea posibilă, dar nici bună nu e”. În opinia sa, există riscul de a fi declarată neconstituțională, ceea ce ar readuce lucrurile la punctul zero.
Alți comentatori sunt mult mai nemulțumiți. Mircea Marian scrie în revista Newsweek că magistrații au primit cadou și o „superimunitate”, pe lângă pensiile speciale care li se vor da în continuare. Trimiterea lor în judecată va putea fi făcută numai cu avizul CSM, care, așa cum a și scris deja presa, ar putea fi preponderent negativ, cum se întâmplă în cazul parlamentarilor acuzați de procurori, dar protejați de votul colegilor lor.
Tot pe spotmedia.ro, Gabriel Andrei Țecheră susține că economia României este în prag de colaps din motive mai profunde (citește mai vechi) decât pandemia de coronavirus. Tabloul ar fi de-a dreptul sumbru : „Deși beneficiază de surse de finanțare din abundență și la dobânzi extrem de mici, scrie Țecheră, deși productivitatea muncii a crescut la cote nemaiatinse în istorie în timp ce salariile au rămas mici, și în pofida faptului că nivelul de impozitare este scăzut, economia globală înregistrează niveluri de creștere foarte slabe de mai bine de 10 ani încoace”. Motivul - se aplică metode învechite. Mixul care ar urni lucrurile din loc, și care actualmente e privit drept neortodox, ar însemna, crede comentatorul, creșteri salariale mai rapide decât creșterea PIB, impozitarea de averilor (mult mai ușoară decât cea a veniturilor) și dobânzi scăzute.