Sărbătorim Ziua inimii, fără cardiologi și cu cea mai mare prevalență a bolilor de inimă

Cetățenii își măsoară tensiunea arterială în Parcul Valea Morilor, unde se marchează Ziua Mondială a Inimi.

Pe 29 septembrie, este marcată Ziua mondială a inimii. Autoritățile din sănătate organizează diverse acțiuni, pentru a informa oamenii despre bolile cardiovasculare, în timp ce o treime din raioane nu au cardiologi, iar bolile aparatului circulator reprezintă principala cauză de deces în R. Moldova.

În anul 2021, în sistemul public de sănătate activau 212 medici cardiologi, cu nouă mai mulți decât în 2020. În statistici, la nivel de țară, la 10.000 de locuitori le revine mai puțin de un medic (0,8 unități). În zece raioane (Briceni, Dubăsari, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Taraclia și Vulcănești) astfel de specialiști, în general, lipsesc.

La Cantemir, medicul vine o dată pe săptămână să consulte pacienții, care „nu se înghesuie la programare”, potrivit directorului spitalului raional, Anatolie Răcilă, care ne-a dat de înțeles că lipsa unui cardiolog în statele de personal nu ar fi o problemă.

„Avem încheiat un contract cu un cardiolog de la Leova, care vine aici o dată pe săptămână și consultă pacienții din raion. Avem și o colegă din spital, care face primirea o dată pe săptămână. La noi, medicii de familie fac specializări pe cardiologie. Apoi, avem două secții de terapie. Pacienții internați aici sunt tratați de terapeuți și pe domeniul cardiologic”, a dat asigurări Răcilă.

Potrivit datelor statistice, în anul 2021, peste 15.000 de oameni din raionul Cantemir sufereau de boli ale aparatului circulator, cu o mie mai mulți decât în 2020.

Parcurg zeci de kilometri pentru a ajunge la medic

Locuitorii raionului Cimișlia nu au nici măcar acest privilegiu. Ei trebuie să meargă pentru o consultație la cardiolog tocmai la Chișinău, la Institutul de Cardiologie.

„Noi avem nevoie nu doar de cardiolog. Din cei 50 de medici care sunt în statele de personal, avem doar 23. Deci, nici măcar 50% din funcții nu sunt acoperite. Avem contract cu un medic cardiolog de la Institutul de Cardiologie și pacienții sunt programați la el”, a declarat Europei Libere directorul Spitalului Raional Cimișlia, Vitalie Gorodnițchi.

Managerul spune că un tânăr specialist are un salariu care pornește de la 10.000 de lei, dacă lucrează doar pentru un salariu, însă aproape toți medicii din Cimișlia cumulează funcții și fac gărzi. Totodată, spitalul are încheiate 11 contracte cu studenții rezidenți, care vor merge să lucreze la Cimișlia după absolvire.

În 2021, în raionul Cimișlia erau 11.597 de pacienți la evidența medicului cardiolog, cu 63 mai puțini decât în 2020.

În total, în anul 2021, numărul pacienților cu boli cardiace din R. Moldova a crescut cu aproape 24.000 față de anul precedent, trecând de 730.000 de pacienți. Din 10.000 de locuitori, 3.565 sunt bolnavi de inimă.

Cea mai mare prevalență este în municipiul Chișinău, unde numărul bolnavilor a crescut de la 170.000 la aproape 191.000.

Cauzele apariției bolilor cardiovasculare

Maladiile cardiovasculare sunt și principala cauză de deces printre moldoveni. 55% din populație moare de boli de inimă. Chirurgul intervenționist Marcel Abraș a vorbit Europei Libere despre principalele cauze ale apariției acestor boli:

  • Fumatul. În pofida tuturor strategiilor, lumea continuă să fumeze, inclusiv diverse tipuri de țigări și țigarete, ale căror efecte pe termen lung nu se cunosc.
  • Hipertensiunea arterială. Jumătate dintre bolnavi știu că au hipertensiune arterială, iar ceilalți nu știu, pentru că nu merg la medic. Dintre cei care au un diagnostic, doar jumătate se tratează. Nu este o patologie în care tratamentul durează șapte sau 30 de zile, ci necesită un tratament regulat și de lungă durată. Chiar și cei care fac tratament, nu întotdeauna au fixate dozele de medicamente ca să ajungă la țintele de 120/80. Respectiv, chiar dacă iau tratament, valorile se mențin înalte.
  • Alimentația nesănătoasă. Oamenii consumă grăsimi animaliere. Mesele nu sunt dozate corespunzător. În dietă, lipsesc fructele și legumele sau nu sunt în cantități suficiente. Populația nu își permite să mănânce pește.
  • Glicemia. Pacienții cu diabet zaharat au un risc sporit de a dezvolta patologii cardiovasculare. Nu toți oamenii își cunosc nivelul de glicemie și nu primesc tratament corespunzător.
  • Sedentarismul. Oamenii lucrează tot mai mult cu calculatorul în față, nu fac 150 de minute de efort fizic pe săptămână și asta duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
  • Lipsa unui somn adecvat, de 6-7 ore pe zi. Fie e mai puțin, fie e mai mult. Acesta este un alt factori de risc în dezvoltarea maladiilor cardiovasculare.
### Vezi și... ### Fiecare a treia persoană din R. Moldova are o boală cronică