Pe 26 februarie, o instanță judecătorească din capitala Bosniei l-a condamnat pe Dodik, președintele Republicii Srpska, la un an de închisoare și l-a interzis din viața politică pentru șase ani, pentru că nu respectase niște decizii ale emisarului internațional care veghează la respectarea acordului de pace din anii 1990.
Dodik a respins verdictul, iar a doua zi parlamentul regional sârb a adoptat o lege care interzice forțelor naționale de poliție și sistemului judiciar accesul pe teritoriul său, a scris Reuters.
Dodik, un naționalist pro-rus, a semnat legile separatiste miercuri seară, 5 martie. Joi, biroul procurorului de stat al Bosniei a anunțat că investighează ceea ce a descris drept un atac criminal asupra ordinii constituționale a Bosniei și Herțegovinei.
- Vezi și: Sârbii bosniaci amenință cu secesiunea după ce liderul lor, Milorad Dodik, a fost condamnat
Dodik a cerut vineri tuturor sârbilor care lucrează în Agenția de Informații și Protecție a Statului (SIPA), în instanțele de stat, în biroul procurorilor și în Consiliul superior al Magistraturii să demisioneze, promițându-le locuri de muncă în instituțiile Republicii Srpska.
Într-o conferință de presă susținută vineri la Banja Luka alături de premierul demisionar al Serbiei, Milos Vucevic, Dodik a fost întrebat despre intervenția poliției regionale la sediul SIPA din oraș.
„Dacă situația este așa cum spuneți, înseamnă că legile adoptate de Republica Srpska sunt puse în aplicare”, a spus el.
Șeful SIPA, Darko Kulum, a respins însă relatările presei locale despre intervenția poliției regionale sârbe la sediul agenției din Bajna Luka. Oficialul a spus că angajații instituției au primit „doar o cerere ordinară” de eliberare a sediului de la Ministerul de Interne al Republicii Srpska.
Mașini ale poliției regionale sârbe din Bosnia în apropiere sediului agenției bosniace de informații din Banja Luka. 7 martie 2025.
Din cauza situației tensionate din Bosnia, Centrul memorial Srebrenica, dedicat memoriei miilor de musulmani uciși de sârbi, și-a suspendat activitatea pentru prima dată de la deschiderea sa, în 2003, a anunțat administrația instituției.
Dodik susține că sistemul judiciar, procurorii și forțele de poliție naționale sunt neconstituționale, deoarece nu au fost prevăzute în Acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului din 1992-1995 dintre sârbii bosniaci, croați și musulmanii bosniaci, conflict în care au fost ucise 100 de mii de persoane.
O altă lege nouă adoptată în timpul sesiunii etichetează organizațiile non-profit finanțate din străinătate drept „agenți străini”. Grupările pentru drepturile omului au declarat că a fost modelată după o lege rusă din 2012, utilizată pe scară largă pentru a suprima grupurile pro-democrație și mass-media independente.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei vecine, pe care mulți dintre sârbii bosniaci o consideră țara lor mamă, și premierul ungar, Viktor Orban, au criticat, ca și Rusia, condamnarea lui Dodik de către tribunalul de la Sarajevo.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te