Sarea pământului: o călătorie în minele de sare de la Soledar

Aceasta este sare pură. Bucata clară precum cristalul provine din mina de sare Artiomsol, regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Una din camerele subterane ale minei, creată după extragerea a mii de tone de sare. Geologii care lucrează aici spun că mai puțin de 5 procente din filonul de sare au fost extrase de la începerea exploatării în 1881.

O scară de evacuare într-una din camerle subterane ale minei la sute de metri sub suprafață.

Un tunel de transport în interiorul minei. Vastul filon de sare de sub orașul Soledar, al cărui nume înseamnă „dar de sare”, s-a format după ce marea care acoperea în vechime această regiune s-a uscat.
 

În mină lucrează mai mult de 2.800 de oameni și ea aprovionează cam 95 la sută din sarea ucrainenilor.

Un miner la tabloul de comandă al unei „combine”.

Roțile măcinătoare ale combinei, care transformă sarea în pulbere pentru a putea fi transportată. 

Un miner toarnă sare proaspăt măcinată într-o grămadă pentru a fi transportată la suprafață.

În 2015, în timpul conflictului dintre amata ucraineană și separatiștii pro-ruși, mina a pierdut cam o treime din piața sa de desfacere, după ce au autoritățile ruse au suspendat abrupt importurile de sare de la  Artiomsol.
 

Sare măcinată pe o ​bandă rulantă către liftul care o va transporta la suprafață.

Pe lângă sarea vândută pentru alimentație și în scopuri industriale, mina Artiomsol face comerț și cu un produs de sare neobișnuit.

Aceste cărămizi de sare, care costă cam 8 euro fiecare, sunt folosite la construirea așa-numitelor „camere speologice” -- încăperi făcute din sare pentru a recrea presupusele condiții recuperatoare ale minelor de sare.

Un lucrător taie cărămizi din saret. Există discuții dacă inhalarea de sare ajută într-adevăr la vindecarea bolilor respiratorii. Dar așa-numita industrie „haloterapeutică” s-a născut după ce un medic polonez a observat că lucrătorii din minele de sare sunt imuni la bolile de plămâni de care suferă în mod obișnuit lucrătorii din minele de cărbune.

Dar majoritatea vânzărilor e constituită de sarea alimentară, iar oficialitățile companiei spun că Artiomsol doreștesă intre pe piețele occidentale.
 

Cutii cu sare pe linia de producție. Un purtător de cuvânt de la Artiomsol a declarat că firma încearcă să folosească un design al cutiilor care să-i atragă pe cumpărătorii occidentali.

O firmă vintage la intrarea într-una din minele Artiomsol.