Șase morți la Tokio din cauza unui val de căldură „rar” în sezonul ploios

Trecători apărându-se de soare cu umbrele la Tokio pe 9 iulie.

Autoritățile Japoniei au emis noi avertizări de caniculă pe fondul primului val de căldură excesivă din acastă vară, soldat cu șase morți în capitala Tokio.

La sfârșitul săptămânii, temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius în regiunea centrală Shizuoka. Meteorologii niponi consideră „extrem de călduroase” temperaturile de peste 35 de grade.

Tot ei spun că asemenea temperaturi cum se înregistrează în aceste zile sunt „destul de rare” în mijlocul sezonului ploios, care durează de obicei în Japonia centrală de la începutul lunii iunie până spre 20 iulie.

Luni, s-au înregistrat 40 de grade și în mai multe zone ale capitalei nipone, ca și în alte câteva provincii, iar autoritățile au îndemnat locuitorii să evite exercițiile fizice în aer liber, să se hidrateze și să stea în încăperi cu aer condiționat.

Moartea a șase locuitori a capitalei din cauza căldurii într-un interval de timp scurt i-a făcut pe membrii Asociației pentru Medicină Acută din Japonia să declare că dacă decesele continuă, situația va putea fi considerată cu timpul „dezastru natural major”, ca și indundațiile sau cutremurele.

Medicii japonezi cred că țara lor este mai vulnerabilă decât altele la acest fenomen inclusiv pentru că are una din cele mai vârstnice populații din lume.

Avertismentele japoneze în vreme ce serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climaterice (C3S) a confirmat că luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie de când se fac măsurători, iar unii savanți anticipează că 2024 ar putea fi cel mai călduros din istorie.

Peste 1000 de oameni au murit de căldură în timpul pelerinajului musulman anual la Mecca, în Arabia Saudită. Decese din cauze căldurii excesive s-au înregistrat în capitala indiană New Delhi și în destinații turistice din Grecia.

În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările lumii nu au reușit până acum să atingă acest scop colectiv, ridicând mereu temperaturile, vreme de decenii, amintește Reuters.

În ultimele 12 luni dinaintea lui iunie 2024, temperatura medie a globului a fost cea mai ridicată din istorie pentru o asemenea perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media dinaintea revoluției industriale, a spus luni C3S. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te