Sberbank pe „lista neagră” a Uniunii Europene

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank urmează să fie adăugată pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, împreună de șeful companiei UMMC (Compania Minieră de exploatare a Metalelor Ural), una din cele mai mari producătoare de zinc, cupru și metale rare, pentru sprijinul acordat invaziei ruse din Ucraina, arată un proiect de document văzut de Reuters.

### Vezi și... ### UE: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, chiar dacă lovesc și economiile europene

Noua listă de 48 de indivizi (între care funcționari) și nouă entități, întocmită de serviciul UE pentru afaceri externe, îi mai include pe liderii clubului pro-Kremlin de motocicliști „Lupii nopții”, actori, politicieni, șeful adjunct al unui serviciu de securitate rus, membri ai familiilor de oligarhi sancționați și militari.

Odată Sberbank pe „lista neagră”, toate activele acesteia din Occident vor fi înghețate și va fi blocată orice tranzacții financiare, cu excepția celor legate de comerțul cu alimente și îngrășăminte, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Cea mai mare bancă rusească este deja exclusă din sistemul bancar internațional SWIFT, ceea ce-i limitează drastic capacitatea de a face afaceri.

Șeful gigantului de zinc și cupru UMMC, Andrei Kozițin, este adăugat pe lista neagră, deoarece, în calitatea sa de lider în lumea afacerilor, este „implicat în sectoare economice care oferă o sursă substanțială de venituri guvernului”, se arată în proiectul de decizie a Uniunii Europene.

Dacă lista este aprobată miercuri, numărul total al persoanelor sancționate de UE în legătură cu invazia rusă din Ucraina se va ridica la peste 1220 iar cel al companiilor la 110.

### Vezi și... ### Josep Borell: UE nu poate da semne de oboseală când este vorba de sancțiuni