serviciul de Securitate al Ucrainei studiază înregistrarea video cu fostul judecător Nicolae Ceaus, apărută luni pe un canal de Telegram. „Am deschis un dosar penal și acum studiem și analizăm toate materialele care ar putea fi elemente ale bazei de probe”, a declarat Artem Dekhtyarenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate de la Kiev, pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.
În răspunsul dat jurnaliștilor RFE/RL de la Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei dă asigurări că va publica concluziile la finalizarea lucrărilor.
Procurorii moldoveni au declarat încă luni că verifică ultimele informații legate videoul cu Nicolae Ceaus. Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale a spus că imaginile sunt în proces de verificare și au dat asigurări că urmărirea penală este în plină desfășurare, iar cele două persoane anchetate în acest caz sunt în stare de rest.
Nicolae Ceaus, dat în căutare internațională de Ucraina pentru corupție, s-a aflat în ultimii cinci ani în Republica Moldova, unde în martie 2021 s-au încheiat procedurile judiciare prin care autoritățile moldovene i-au respins cererea de azil politic. Pe 3 aprilie a fost răpit de oameni înarmați în centrul Chişinăului și de atunci nu se știa nimic de soarta acestuia.
Luni, 17 mai, Nicolae Ceaus a apărut într-un video pe un canal de telegram deschis cu o zi mai devreme, în care declara că este în siguranță, că nu ar fi fost răpit și că adevărata răpire s-a produs de fapt în 2016, când a fost nevoit să rămână în Republica Moldova. Ceaus spune că este gata să ofere organelor de drept toată informația despre oamenii care l-au răpit și reținut în 2016. „Dar aceștia sunt oameni foarte (!) influenți, motiv pentru care sunt nevoit să cer organelor noastre de drept garanții de securitate”, declară Nicolae Ceaus.
Avocații și familia au declarat luni că înregistrarea video pare să fie făcută sub presiune și ar demonstra că Ceaus este în continuare sechestrat.
Marți dimineața ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat la Kiev că „situația cu Ceaus nu ar trebui folosită de Rusia pentru a crea tensiuni între Ucraina și Republica Moldova”. Kuleba s-a întâlnit luni seara cu premierul interimar moldovean, Aureliu Ciocoi, aflat într-o vizită în capitala ucrainean.
La 7 aprilie, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina nu este implicată în dispariția lui Ceaus, după ce Ministerul de Interne de la Chişinău a declarat că răpitorii lui Nicolae Ceaus sunt „cetățeni străini veniți din Ucraina”, iar în spațiul public au apărut discuții despre faptul că în răpirea fostului judecător ar fi implicate instituții ale statului ucrainean.