Scepticism american în legătură cu negocierile de pace ruso-ucrainene

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, adresându-se echipelor de negociatori din Rusia și Ucraina înaintea convorbirilor de pace, 29 martie 2022

Analiștii politici se întreabă dacă pacea este posibilă în Ucraina, în actualele condiții.

Your browser doesn’t support HTML5

Scenarii americane posibile pentru pacea din Ucraina

La rețeaua de televiziune CNN, Tim Lister a vorbit despre un optimism moderat, în legătură cu negocierile dintre Rusia și Ucraina, scoțând în evidență disponibilitatea președintelui Zelenski de a discuta opțiuni multiple, în condițiile în care Rusia a anunțat că își reduce drastic atacurile în regiunile Kiev și Chernihiv.

### Vezi și... ### Kremlinul spune că negocierile cu Ucraina nu au rezultate promițătoare

Publicația The Economist sugerează că Moscova își poate îndrepta atenția către estul Ucrainei, renunțând aparent la ideea de a cuceri întreaga țară. Alți analiști pun întrebarea dacă nu cumva Putin asta și-a dorit, de la bun început, un control asupra estului - bogat în surse energetice, în special gaze și asupra sudului, care ar priva Ucraina de ieșire la mare.

Dar chiar dacă așa ar sta lucrurile sau dacă repoziționarea strategică e consecința eșecului campaniei inițiale, fapt e că există și observatori care se îndoiesc că actualele desfășurări pot duce la pace. Anna Marveeva de la Institutul RUSI vede trei posibile scenarii – un acord rapid diplomatic, pentru că continuarea ostilităților nu folosește nimănui, cinci-șase luni de lupte urmate de un acord cu privire la provinciile separatiste, controlate de Rusia în estul Ucrainei sau, cazul cel mai rău, un război de tip Siria, în care distrugerile și pierderile de vieți ar fi masive.

### Vezi și... ### Convorbire telefonică Biden - Zelenski

Scepticii cu privire la o soluție diplomatică nu au încredere că Putin s-ar mulțumi cu mai puțin decît planul inițial, indiferent care ar fi fost acela. Ei spun că liderul de la Kremlin își ajustează strategia imediată, dar că este puțin probabil să-și fi modificat intențiile care vizează o nouă hartă geopolitică a Europei, nu doar a Ucrainei. Dacă la această neîncredere se adaugă și faptul că până acum invazia pare să fie un eșec, rămâne de văzut ce sunt dispuși să accepte și ucrainenii ca parte a unei înțelegeri, atunci când opțiunile ar putea fi o țară ciuntită și o Rusie dispusă să atace din nou, când va găsi un moment propice.

În Wall Street Journal, Thomas Grant scrie că situațiile din Georgia și Moldova dovedesc că presiuni și sprijin acordat de Moscova unor regiuni separatiste pot face ca acestea să continue să existe și după o confruntare militară.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 35 | Negocieri de pace, dar războiul continuă