Schimbare la conducerea armatei SUA, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina

Generalul Charles Q. Brown Jr., nominalizat de președintele SUA Joe Biden, a fost susținut pe 20 septembrie de o majoritate în Senatul american pentru funcția de președinte al Statului Major Întrunit

Șeful Statelor Majore Reunite ale Armatei Americane, Generalul de Brigadă Mark Milley, își predă comanda succesorului său într-un moment extrem de delicat. Vestul dă semne de epuizare a resurselor militare și pe alocuri a răbdării în conflictul din Ucraina.

În calitate de principal consilier militar al președintelui, Milley a avut un rol esențial în fiecare decizie importantă privind conflictul din Ucraina, de la furnizarea de arme către Kyiv până la instruirea forțelor ucrainene. Acesta a avut o relație de lungă durată cu Generalul Valeri Zalujni, comandantul forțelor armate ucrainene, precum și cu alți șefi ai apărării din întreaga lume.

El și Ministrul Apărării Lloyd Austin, fost general cu patru stele, au încurajat Occidentul să sprijine Ucraina cu armament modern și echipament. Cu toate acestea, războiul este departe de a se încheia, iar Milley îi lasă succesorului său, Generalul Forțelor Aeriene C.Q. Brown, o serie de provocări.

Your browser doesn’t support HTML5

Schimbare la conducerea armatei SUA, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina

Pe măsură ce forțele ucrainene se străduiesc să obțină un avans înainte de venirea iernii, există un sentiment crescând la Washington și Europa că Vestul ar putea fi obosit de luptă. Pe Colina Capitoliului, republicani cu poziții ferme se opun furnizării de ajutor suplimentar, iar în Europa, Polonia a declarat recent că nu poate furniza mai multe arme Ucrainei în termen scurt, iar oficialități franceze au sugerat recent că și Franța ar putea ajunge în curând la aceeași concluzie.

Brown va trebui să facă o delicată echilibristică la fel ca Milley, între ajutorul acordat Ucrainei în respingerea forțelor rusești și a evita ca armata americană să fie angrenată într-un conflict total, cu un risc nuclear.

În același timp, va trebui să continue să evalueze cererile Kievului de armament tot mai avansat. Personalitățile celor doi generali sunt diferite - Milley, un fost jucător de hochei exuberant, și Brown, un tactician sobru.

Schimbarea de la conducerea Pentagonului vine în ceea ce ar putea fi „un punct de cotitură” pentru conflict, potrivit lui Mark Cancian, un cercetător la centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, care a spus: „Dacă contraofensiva eșuează, sau dacă contraofensiva nu trece cu succes de zona defensivă rusă într-o măsură semnificativă, cred că temerile legate de un război interminabil vor deveni mai puternice”.

În timp ce Milley și Austin au fost criticați pentru întârzierile percepute în aprobarea armamentului, oficialitățile ucrainene sunt optimiste cu privire la faptul că Brown va susține trimiterea de echipament mai sofisticat.

Brown și adjunctul său la comanda forțelor aeriene, Generalul David Allvin, au fost susținători timpurii și consecvenți ai trimiterii de drone avansate și avioane de luptă F-16 Ucrainei. Cu toate acestea, problema persistă.

În timp ce Biden a aprobat instruirea piloților ucraineni pe F-16 în luna august, Washingtonul nu a dat încă undă verde pentru donarea dronelor Gray Eagle cu rază lungă, pe care Kievul le-a solicitat pentru supraveghere și lovituri aer-teren.