Spionul tău contra spionul meu

Natan Sharansky (cu pălărie) pe podul Glienicke, 11 februarie 1986.

Faimoase schimburi de spioni din timpul Războiului Rece și după, pornind de la recentul caz al fostului pușcaș marin american Paul Whelan.

Odată cu arestarea la Moscova, sub acuzația de spionaj a fostului pușcaș marin Paul Whelan, care este cetatean american si britanic, au reapărut întrebarile legate de jocurile cu spioni ale perioadei Razboiului Rece. Familia lui Whelan spune că este nevinovat și că se afla la Moscova pentru a participa la nunta unui prieten. Relatarea corespondentului Europei Libere, Alan Crosby, e rezumată de Oana Serafim

A fost Paul Whelan la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit, când a fost acuzat de spionaj doar pentru că Moscova să obțină un avantaj diplomatic într-un alt subiect, așa cum a lasat să se înțeleaga ministrul britanic de externe Jeremy Hunt?

Șeful diplomației britanice a spus ieri la televiziunea BBC: „Nu suntem de acord cu folosirea oamenilor în jocuri de șah diplomatice”, transmițind în acest fel o avertizare Moscovei.

Declaratia lui Hunt e importantă avînd în vedere relațiile tensionate dintre Rusia si Marea Britanie dupa încercarea Moscovei de a-l lichida la Salisbury pe fostul agent dublu Serghei Skripal.

Avocatul lui Paul Whelan la Moscova, Vladimir Jerebenkov. spune că arestarea clientului său ar face parte dintr-un plan mai amplu menit să fie folosit într-un schimb de agenți. Avocatul a facut legatura cu cazul rusoaicei Maria Butina, care a recunoscut acum câteva săptămâni în fața unui tribunal american că a acționat ca agentă a Kremlinului.

Paul Whelan și Maria Butina

Kremlinul a negat că Butina e agentă, dar a organizat o campanie pentru eliberarea ei pe rețelele de socializare. În trecut, Rusia, și mai înainte Uniunea Sovietică, arestau străini pentru a-i folosi în schimburi cu alte țări pentru cetățeni rusi sau sovietici în perioada Razboiului Rece.

„Pentru ca un schimb să aibă loc, a declarat avocatul Jerebenkov într-un interviu pentru televiziunea ABC, „este nevoie de o decizie a unui tribunal care sa dovedească vinovația. Apoi sentința trebuie pusă în practică. Dupa asta, președintele poate să grațieze persoana și abia atunci ar putea avea loc un schimb cu un cetătean rus care se află în detenție în Statele Unite”.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, e citat însă de agenția rusă de știri Interfax cu declarația că Moscova nu are intenția să-l folosească pe Paul Whelan în vreun schimb.

În istoria Razboiului Rece exista cîteva cazuri celebre, menționate de corespondentul Europei Libere, Alan Crosby.

Pilotul Francis Gary Powers (dreapta) la o ședință deschisă a completului militar din Curtea Supremă a URSS, Moscova, 19 ugust 1960

10 februarie 1962

La podul Glienicke între Berlinul Occidental și Potsdam, americanul Francis Gary Powers a fost schimbat de spionii sovietici cu Rudolf Abel. Amândoi au fost gasiți vinovați de spionaj și au fost eliberați din detenție în secret, iar momentul acestui schimb a fost folosit în romane și filme de spionaj.

Colonelul Rudolf Ivanovici Abel, spionul sovietic de 55 de ani, însoțit ofițerul american de poliție William E. Smith, stînga, și Joe Job, dreapta, după sosirea la aeroportul Newark Airport, 8 august 1957

11 octombrie 1963

Doi americani, studentul de 24 de ani Malvin William Makinen și reverendul Walter Ciszek au fost schimbați pentru Ivan Egorov, angajat al misiunii URSS de la Națiunile Unite din New York și soția sa Aleksandra.

Makinen fusese arestat în 1961 la Kiev de agenții KGB, iar reverendul Ciszek, misionar jezuit, fusese arestat in 1941 și a stat 22 în detenție la sovietici.

URSS, Greville Maynard Wynne vizitat de soția sa la Curtea Supremă, Moscova, 15 mai 1963

22 aprilie 1964

Tot la podul Glienicke dintre Berlinul Occidental și Potsdam a avut loc schimbul între un om de afaceri americano-britanic, Greville Wynne, închis în 1963 sub acuzația de spionaj pentru Statele Unite și Marea Britanie și ofițerul sovietic de informații Kanon Molody, acuzat si condamnat la închisoare de britanici în 1961 pentru ca ar fi fost organizatorul așa-numitei rețele de spionaj Portland, care a activat în Marea Britanie la afărșitul anilor 1950, pînă în 1961, când Molody a fost arestat de MI5 și CIA. În Occident, Molody este cunoscut sub numele de Gordon Arnold Lonsdale.

30 aprilie 1978

Are loc un schimb în trei – la care au participat Statele Unite, Germania Democrată (RDG) și Mozambic. Robert Thompson, care fusese condamnat la 13 ani de închisoare pentru spionaj în Statele Unite a fost schimbat cu studentul de 22 de ani, din Minnesota, Alan Van Norman, care a încercat să scoată din Germania de est și să ducă clandestin în Germania occidentală un medic german și familia acestuia. Pentru eliberarea studentului american, est-germanii au cerut Mozambicului să îl elibereze și pe omul de afaceri israelian Miron Marcus.

Dizidentul sovietic Aleksandr Ginzburg

27 aprilie 1979

Sovieticii au eliberat cinci dizidenți, între care și poetul Alexandr Ginzburg, în schimbul eliberării din închisoare a sovieticilor Valdik Enger și Rudolf Cerniaiev, amândoi agenți KGB care lucrau la ONU, condamnați la închisoare în 1978 ca spioni sovietici.

11 iunie 1985

Tot la faimosul pod dintre Berlinul Occidental si Posdam are loc un schimb în care sunt implicati 29 de persoane, dintre care 23 occidentali. Printre spionii din lagărul communist se afla și Marian Zacharski, considerat cel mai faimos spion polonez din perioada comunistă, arestat în Statele Unite și condamnat la închisoare pe viață pentru că a furat și a transmis serviciilor comuniste poloneze informații despre sisteme de radare și tehnologie militară de aviație din Statele Unite. A stat în arest patru ani, înainte de a fi schimbat in 1985.

11 februarie 1986

Dizidentul sovietic Anatoly (Nathan) Sharansky, Ierusalim, 3 decembrie 1986

Tot la faimosul pod Glienicke a avut loc schimbul între dizidentul sovietic Nathan Sharanski, întemnițat de sovietici ca agent al Statelor Unite – desi nu era decît un critic al sistemului sovietic, și Karel Koechner împreună cu soția sa, Hana, născuți amândoi în Cehoslovacia. Koechner, care locuia de 21 de ani în Statele Unite era „o cîrtiță” infiltrată în CIA. Eliberarea luii Nathan Sharansky a fost convenită la o întîlnire dintre președintii Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov în 1985.

Septembrie 1986

Jurnalistul American Nicholas Daniloff, absolvent de Harvard și urmas al unui celebru general al armatei țariste, care relata din Uniunea Sovietică, a fost eliberat de KGB dupa trei saptamini de negocieri intense în schimbul lui Ghenadi Zaharov, angajat al misiunii URSS de la sediul ONU din New York. Pentru eliberarea agentului KGB arestat de FBI în 1986, sovieticii l-au lăsat să plece în Occident și pe dizidentul Iuri Orlov. În aceeași perioada, a avut loc si un scandal diplomatic, care a dus la retragerea a zeci de diplomati americani si sovietici.

Un avion al companiei Vision decolează de pe aeroportul internațional de la Viena după un schimb de spioni, 9 iulie 2010

9 iulie 2010

Acest schimb de persoare a avut loc ziua in amiaza mare pe pistele aeroportului international de la Viena, când două avioane au parcat unul lîngă altul, permițind omului de știință rus Igor Sutiaghin să emigreze în Occident, iar Annei Chapman (născută Anna Kușcenko), acuzată de spionaj pentru Rusia de către Statele Unite, să revină în patria mamă.

Anna Chapman înapoi la Moscova în decembrie 2010

În cadrul acestui schimb a fost eliberat de Kremlin și Serghei Skripal, care fusese condamnat in 2006 pentru spionaj in favoarea Marii Britanii și care a fost ținta tentativei de asasinat de anul trecut de la Salisbury.

Statele Unite au eliberat în 2010 și mai mulți membri ai rețelei de spionaj rusesc numita „Programul Ilgal”, care doar cu cîteva ore înainte să fie eliberați și schimbați, recunoscusera în fața unui tribunal american că erau agenți străini neînregistrați oficial. (OS)