Scholz și Macron i-au cerut lui Putin încetarea imediată a focului în Ucraina

Zona industrială din Bahmut, Ucraina, după unbombardament rusesc, 27 mai 2022

Olaf Scholz și Emmanul Macron i-au cerut lui Vladimir Putin „negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski, pentru a găsi „o soluție diplomatică la acest conflict”, relatează Agenția France-Presse. În timpul unei conversații de 80 de minute cu președintele rus, cei doi lideri europeni „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a unei retrageri a trupelor rusești”, a precizat oficiul cancelarului german.

Cancelarul german și președintele francez „i-au cerut președintelui rus să asigure o îmbunătățire a situației umanitare a populației civile” din Ucraina.

Cei doi lideri europeni „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul președintelui rus de a trata luptătorii capturați în conformitate cu dreptul umanitar internațional, în special cu Convențiile de la Geneva, și de a asigura accesul neîngrădit al Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se mai arată în comunicat.

S-a discutat, de asemenea, despre aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, care a fost afectată de acțiunea Rusiei în Ucraina.

Putin a dat asigurări că „dorește să permită exportul de cereale din Ucraina, în special pe cale maritimă”, a adăugat cancelaria germană.

Cei trei lideri au convenit, de asemenea, asupra „rolului central” pe care trebuie să îl joace Organizația Națiunilor Unite pentru a garanta exporturile.