Schroeder și Putin au discutat despre obstacolele în calea livrărilor de gaze

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și fostul cancelar german, Gerhard Schroeder

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten al președintelui rus Vladimir Putin, se declară îngrijorat de criza energetică declanșată de invazia Moscovei în Ucraina și a cerut ca șeful Kremlinului să explice cum vede situația și dacă gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi pus în funcțiune.

Kremlinul a precizat, într-o sinteză a întâlnirii pe care cei doi au avut-o săptămâna trecută, că Schroeder a discutat despre obstacolele în calea livrărilor de gaze către Europa, după o reducere recentă a presiunii pe care Moscova o pune pe seama unei turbine aflate în întreținere. Germania spune că această turbină este gata să fie livrată, dar că rușii nu au depus încă documentele necesare pentru a le fi trimisă turbina.

„El [Schroeder] i-a cerut lui Putin să clarifice situația și să explice poziția părții ruse cu privire la situația în desfășurare", le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor de la Moscova, la 3 august. Peskov a adăugat că Putin i-a spus lui Schroeder că gazoductul Nord Stream 2 este pregătit pentru a fi folosit. De asemenea, el a afirmat că livrările de gaz rusesc au scăzut la aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi, de la 167 de milioane de metri cubi, după ce Polonia a închis conducta Yamal-Europa și Ucraina a oprit fluxurile prin una dintre rutele de transport.

### Vezi și... ### Von der Leyen: UE să se pregătească pentru „ce e mai rău” în privința gazelor rusești