Pe data de 9 ianuarie, la doi ani după optimizare, gimnaziul din satul Țepilova, raionul Soroca urma să-și reînceapă activitatea. Anunțul a fost făcut de ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, numai că cei mai mulți dintre părinți refuză să-și dea copiii la școala din sat, instituție despre care spun că nu le poate asigura condiții adecvate de studiu copiilor.
Your browser doesn’t support HTML5
În satul Țepilova, raionul Soroca sunt 47 de elevi care studiază în clasele primare și pe care contau autoritățile atunci când au decis să redeschidă școala din localitate. Ce-i drept doar părinții a 17 dintre ei își doresc acest lucru, ceilalți insistă că școala nu are suficiente cadre didactice și nici condiții adecvate de studiu. Marina Strulea, cea care reprezintă interesele părinților nemulțumiți de situația creată, spune că majoritatea adulților ar susține ideea de redeschidere a școlii, dacă ar fi create condiții propice. Între timp s-a revenit la situația precara de acum doi ani, care a condus la închiderea instituției:
„Noi nu ne-am luat copiii când s-a închis școala, noi înainte de a se închide școala, am început, unii părinți, să ne luăm copiii și să îi ducem la Liceul „Ion Creangă” de la Soroca. Instruirea pedagogică este la un nivel înalt, și condiții sunt, și pedagogi, ore opționale, hrană de două ori pe zi, meditații. Dacă o să fie condiții la același nivel ca la Soroca, atunci nu sunt împotrivă. Eu motivul nu-l înțeleg, de ce s-a hotărât așa, probabil este o chestiune politică pentru că vin alegerile.”
Școala din Țepilova este una din cele trei școli, a căror redeschidere a fost anunțată de ministerul educației. La nivel raional, decizia a fost motivată prin solicitările părinților de a avea o școală în localitatea lor, părinții la rândul lor ar fi deplâns deplasarea anevoioasă a copiilor din clasele primare
Marina Strulea spune că ea, dar și alți părinți au aflat recent că sunt trecuți pe lista personalelor care ar fi cerut redeschiderea școlii. În realitate însă, ea dar și alți figuranți de pe listă nu ar fi optat pentru așa ceva și nu au depus cereri. În consecință, după anunțata deschidere a școlii din localitate, s-au pomenit cu copiii forțați să rămână la școala din sat:
„Pe data de 10 ianuarie, 7 copiii au fost dați jos din rutieră, din cauza că părinții chipurile aveau cererile scrise ca copiii să revină la școala din sat. Este ceea ce nu a fost iscălit și asta e cel mai dureros, că s-au falsificat niște documente. Eu cred că asta este o încălcare gravă.”
După ce s-au convins că la liceul din Soroca standardele de instruire sunt net superioare, părinții nu au de gând să-și schimbe poziția, spune Marina Strulea.
Ceea ce-i îngrijorează este faptul că ar putea fi anulată ruta de autobuz care asigura transportarea copiilor din clasele primare la Liceul „Ion Creangă”.
Consilierii raionali urmează să ia decizia finală pe 25 ianuarie. Șeful direcției învățământ, Ghenadie Donos spune că într-adevăr, dacă hotărârea va fi luată în favoarea celor 17 copii care își doresc să învețe în sat, atunci transportarea celor care studiază în alte școli va fi lăsată exclusiv în grija părinților:
„Consilierii închiderea o votează greu, dar deschiderea ușor. Dacă se votează la Consiliul Raional Soroca deschiderea școlii primare Țepilova cu 17 copii, de exemplu, avem pedagogi din oraș pe care vrem să îi aducem, nu mai rău ca cei de la Liceul „Ion Creangă”, asta-i intenția noastră, dacă se face lucrul acesta eu nu mai pot să asigur gratuit transportarea elevilor de clasele primare.”
Părinții nemulțumiți de această situație consideră inoportună redeschiderea școlii și din considerentul că unii elevii sunt în clasa a IV-a, ceea ce ar însemna că ar trebui să revină pentru câteva luni și din următorul an de studiu iar să facă naveta, pentru că instituția nu asigură treapta gimnazială de studiu. Propunerea lor este ca decizia privind deschiderea școlii să fie amânată pentru 1 septembrie, dată la care va fi clar dacă părinții vor opta pentru școala din localitate și dacă aceasta este în măsură să asigure o educație de calitate.