Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat la New York

Salman Rushdie arătând un exemplar din controversatului său roman „Versetele satanice” la o conferință de presă, Arlignton, comitatul Virginia, Statele Unite, 1992.

Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost atacat la New York înainte de a susține o conferință. Un bărbat a sărit pe scenă și l-a înjunghiat pe Rushdie în gât în timp ce acesta era prezentat publicului. Persoana care îl prezenta a fost și ea atacată. Nu se cunoaște deocamdată care e starea romancierului, care a fost transportat la un spital din apropiere. Agresorul a fost arestat de poliție.

Atacul a avut loc pe 12 august la Chautauqua Institution din Chautauqua, New York.

Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, este autorul romanului „Versetele satanice”, carte considerată de mulți musulmani drept o blasfemie. La un an după publicarea volumului în 1988, aiatolahul iranian Ruhollah Homeini a emis o așa-numită fatwa, un decret religios de condamnare la moarte.

### Vezi și... ### Salman Rushdie - 20 de ani de la fatwa lui Khomeini

Guvernul iranian s-a distanțat de decretul lui Homeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat în rândul multor musulmani. În 2012, o fundație religioasă semi-oficială din Iran a ridicat o recompensă pentru uciderea scriitorului britanic de la 2,8 milioane de dolari la 3.3 milioane de dolari.

Rushdie, care a trăit ani la rând ascunzându-se, a minimalizat amenințarea la vremea respectivă, spunând că nu e nici o dovadă că ar exista oameni care se fie interesați de recompensa pentru uciderea lui.

Ceva mai târziu a publicat un volum de memorii legat de fatwa. În 2016, Academia suedeză, care acordă Premiul Nobel pentru literatură, a denunțat fatwa, spunând că recompensa pentru uciderea lui Rushdie e o încălcare „flagrantă” a legislației internaționale