Mitingul de doliu are loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde cetățenii își pot lua rămas bun de la scriitor, corpul neînsuflețit al căruia va fi condus, după amiază, spre Cimitirul Central de pe str. Armenească din Chișinău.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că trecerea în neființă a lui Vladimir Beșleagă este „o mare pierdere pentru cultura R. Moldova, pentru cultura românească, pentru cultura universală, pentru literatura universală”.
Potrivit lui, Ministerul va onora contribuția scriitorului la dezvoltarea literaturii și culturii române printr-o serie de evenimente precum lecturi publice, expoziții și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe marți, 25 februarie, unde a anunțat și că ziua funeraliilor va fi zi de doliu național.
„Omul și scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a părăsit, dar ne-a lăsat ceva extrem de prețios. Ne-a lăsat o moștenire literară bogată, în care găsim pecetluite frământările poporului nostru și zbuciumul istoriei și trăirilor noastre”, a scris șefa statului pe Facebook.
Vladimir Beșleagă, care a decedat la vârsta de 93 de ani pe 25 februarie, este considerat una dintre cele mai importante figuri ale literaturii române din Republica Moldova. Opera care l-a consacrat este romanul „Zbor frânt”, publicat în anul 1966.
Timp de mulți ani, Vladimir Beșleagă a fost autorul unui blog la Europa Liberă. Acum un an, a avut un dialog cu Vitalie Ciobanu în studioul Europei Libere, în cadrul podcastului „Cultura la frontieră”, despre destinul scriitorului în vremuri vitrege.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te