Scrimera ucraineană descalificată că nu a dat mâna cu adversara din Rusia a fost invitată la Olimpiadă

Olha Harlan a încălcat regulile Federației refuzând să dea mâna cu Smirnova, care concura ca un atlet neutru. În schimb, i-a oferit să-și atingă săbiile. (foto arhivă)

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) i-a acordat, pe 28 iulie, un loc la Jocurile Olimpice de la Paris, scrimerei ucrainene Olha Harlan, după ce aceasta a fost descalificată la Campionatul Mondial de scrimă pentru că a refuzat să strângă mâna adversarei ruse.

Ministrul ucrainean al Tineretului și Sportului, Vadim Gutzeit, a anunțat decizia CIO, citând o scrisoare a președintelui CIO, Thomas Bach, adresată lui Olhăi Harlan.

### Vezi și... ### Sportivă ucraineană, descalificată pentru că n-a dat mâna cu o rusoaică

În scrisoare, Bach își exprimă sprijinul pentru sportiva ucraineană, care a fost descalificată de Federația Internațională de Scrimă (FIE) pe 27 iulie după ce a refuzat să strângă mâna Annei Smirnova pe care a învins-o în competiție.

„Având în vedere situația dumneavoastră unică, CIO vă va aloca un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 în cazul în care nu vă calificați în perioada rămasă”, a spus Bach în scrisoare.

„Fiți sigură că CIO va continua să fie solidar cu sportivii ucraineni și comunitatea olimpică din Ucraina în aceste vremuri extrem de dificile”, a adăugat acesta.

Federația de scrimă din Ucraina (NFFU) a anunțat un recurs la decizia de descalificare a lui Harlan la Campionatele Mondiale, care au loc la Milano, Italia.

Mai târziu, pe 28 iulie, FIE a renunțat la descalificarea Olhăi Harlan la Campionatele Mondiale, o decizie care îi va permite lui Kharlan să participe la competiția pe echipe.

Gutzeit a remarcat că depune în continuare eforturi pentru a elimina „cartonașul negru” pentru viitoarele competiții ale lui Harlan și pentru a preveni situații similare în alte sporturi.

Harlan a încălcat regulile Federației Internaționale de Scrimă refuzând să dea mâna cu Smirnova, care concura ca un atlet neutru. În schimb, i-a oferit Smirnovai o atingere a lamei sabiei. Smirnova, furioasă din cauza înfrângerii și a faptului că a rămas cu mâna întinsă a refuzat să părăsească arena mai bine de 30 de minute după incident.

CIO a spus mai devreme că federațiile internaționale ar trebui să dea dovadă de sensibilitate atunci când se ocupă de situații care implică sportivii ucraineni și neutri din Rusia.

### Vezi și... ### Timbru ucrainean pentru „descalificata” de la scrimă