Cetățenii moldoveni care se hotărăsc să revină în țară vor putea beneficia de înlesniri fiscale la introducerea în Moldova a bunurilor personale, și anume obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie.
Inițiativa legislativă care prevede aceste facilități a fost votată în a doua lectură vineri, 29 iulie, fiind vorba de o propunere mai veche a președintei Maia Sandu.
Prezentată ca o modalitate de a încuraja întoarcerea în țară a cetățenilor stabiliți peste hotare, legea vizează moldovenii care au plecat din Republica Moldova de mai bine de 3 ani și au un permis de ședere sau acte care ar demonstra că au achitat impozite în interesul statului în care s-au aflat.
Totodată, pentru a putea beneficia de scutiri pentru mașina cu care vin acasă, cetățenii moldoveni trebuie să țină cont că, potrivit inițiativei, „termenul de exploatare a mijlocului de transport nu trebuie să depășească 9 ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400.000 de lei”. De asemenea, automobilul introdus în țară cu facilități nu va putea fi vândut, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani.
Scutirea se va aplica o singură dată, doar în cazul celor care revin definitiv acasă.
În argumentarea proiectului, șefa statului, Maia Sandu, care a vorbit constant despre necesitatea atragerii înapoi a moldovenilor, pentru a pune umărul la reforme, notează că inițiativa legislativă va reduce costurile procesului de revenire a cetățenilor în Moldova, care ar fi un factor demotivant.
Anterior, oameni din diasporă cu care a stat de vorbă Europa Liberă au spus că cele mai importante stimulente pentru a reveni în țară țin, mai degrabă, de oportunitățile profesionale și financiare, de calitatea serviciilor publice, și nu neapărat de facilități fiscale.
### Vezi și... ### Maia Sandu, automobilele fără impozit și dorința de repatriere la moldoveni