Scutiri de taxe și impozite pe timpul stării de urgență

Agenții economici afectaţi de epidemia COVID 19 vor fi scutiți, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților, iar persoanele ajunse în şomaj sau cele care revin din străinătate vor putea solicitarea compensații de la stat.

Este anunțul făcut de preşedintele Igor Dodon luni după tradiţională întrevedere cu premierul Ion Chicu şi spicherul Zinaida Greceanîi.

Your browser doesn’t support HTML5

Scutiri de taxe și impozite pe timpul stării de urgență


Noile măsuri în sprijinul agenţilor economici şi a salariaţilor sunt însă criticate de unii antreprenori şi de opoziţie.

### Vezi și... ### În căutarea unei soluții de salvare economică în perioada pandemiei

Întreprinderile comerciale şi cele care prestează servicii din domeniile hoteluri, restaurante şi cafenele, pe scurt HORECA – ale căror activitatea a fost sistată pe durata stării de urgenţă vor obţine de la stat aproape 45 la sută din cheltuielile necesare pentru plata de salarii, a anunţat preşedintele Igor Dodon. Altfel spus, dacă aceste întreprinderi continuă să-şi salarizeze angajaţii, statul le va restitui integral per fiecare salariat impozitul pe venit şi cele pentru asigurările sociale şi medicale. Ar putea fi oare salvatoare această supapă promisă de guvernare?

Ei ne scutesc de impozitele de la salariile pe care noi nu le avem

Președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, spune că această măsură nu va ajuta cu nimic sectorul Horeca, închis în proporţie de 97 la sută, sector în care activează în total circa 50 de mii angajaţi. „Noi nu avem bani de unde achita salarii. Respectiv despre care impozite ar putea fi vorba. Ei ne scutesc de impozitele de la salariile pe care noi nu le avem. Reiese că statul nu ajută cu nimic. Măsura pe care noi am insista este ca statul să ajute acea cotă parte de salariu să o ofere direct salariaților pentru că noi nu avem posibilitate pentru acele 50% prevăzute pentru şomaj tehnic şi noi am spus să le dea oamenilor ca să poată sta acasă, nu nouă ca persoane juridice. Iar până la urmă s-a ajuns că nimănui nimic. Statul cel mai puţin acum se implică cu ajutor financiar pentru că vine cu nişte măsuri care nu ajută deloc şi de fapt îşi păstrează intact bugetul statului.”

### Vezi și... ### Pandemia pune în pericol producția agricolă

Aneta Zasaviţchi admite că restituirea impozitelor aferente salariului ar putea parţial ajuta acele întreprinderi care nu au fost forţate să-şi sisteze activitatea, dar au făcut-o benevol, sau cele care înregistrează pierderi cum ar fi întreprinderile textile, agricole şi cele producătoare de cablaje. Pentru această categorie de întreprinderi statul va compensa din suma impozitelor aferente salariilor doar 60 la sută şi nu integral ca în cazul întreprinderilor forţate să-şi sisteze activitatea, a precizat luni şeful statului Igor Dodon.

„Aceasta se va întâmpla în cazul când salariu va fi nu mai mare, ca să nu avem situaţii dificile de încercarea unora să fugă de impozitare sau să obţină bani suplimentari de la stat, de nivelul salariului din februarie şi lista salariaţilor la data de 1 martie.”

### Vezi și... ### Carantina: reguli, fente, improvizații, aberații ideologice

Igor Dodon a mai declarat că fondul de şomaj a fost majorat de trei ori. Persoanele care intră în şomaj tehnic şi au o vechime de muncă la o întreprindere de minim 9 luni pot cere o compensaţie de până la 80 la sută din salariu. Iar cei care nu au avut în ultimele 9 luni un loc de muncă stabil sau cei care revin de peste hotare pot solicita un salariu minim pe economie care constituie circa 2700 de lei, a spus şeful statului:

„Cred că este un suport esenţial din partea statului pentru cetăţenii R. Moldova în această situaţie.”

Pentru a obţine aceste compensaţii băneşti persoanele trebuie să apeleze la oficiile pentru ocuparea forţei de muncă. Numai că Agenția Națională şi subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv Centrul de apel, de rând cu toate instituţiile publice şi-au suspendă temporar activitatea până la 3 aprilie.

Nu este clar deocamdată dacă persoanele vor putea solicita aceste compensaţii băneşti de la distanţă, fără a se prezenta fizic la oficiile pentru ocuparea forţei de muncă. Bunăoară, pentru reeșalonarea creditelor, adică amânarea plațiilor pentru rate, majoritatea băncilor şi companii de creditare acceptă cererea în formă electronică.

Noile măsuri în sprijinul agenţilor economici şi a salariaţilor au fost criticate de unii deputaţi din opoziţie. „Este aleasă cea mai nereușită și ireală variantă de sprijin, care trădează lipsa de dorință a statului să participe financiar la rezolvarea problemelor mediului de afaceri și ale salariaților”, a comentat deputatul PPDA Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook. El consideră că Guvernul ar trebui să achite direct fiecărui angajat trimis în șomaj tehnic o indemnizație de 50 la sută din salariul de bază, în loc să oblige inutil agenţii economici, care nu au rezerve, să achite ei salariile fără impozitele aferente. Costul unei asemenea măsuri este de aproximativ 4 miliarde lei, care pot fi identificate după micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi, precizează Slusari. El mai propune ca micii comercianţi afectaţi enorm de închiderea piețelor să beneficieze şi ei de o indemnizației în mărime de 50 la sută din salariul mediu pe economie.