„Se aud explozii la fiecare minut”. Bătălia pentru Bahmut

Militari ucraineni trec pe lângă un mesaj scris pe un zid: „Bahmut iubește Ucraina”, 18 decembrie. 

Rusia și Ucraina aruncă echipament și trupe în lupta pentru Bahmut, oraș în regiunea Donețk, estul Ucrainei, care are o importanță militară minoră, dar e revendicat ca simbol de ambele tabere.

 

Tan ucrainean fotografiat într-una din suburbiile orașului asediat.

Trupele ruse invadatoare au ajuns la marginea Bahmutului în iulie, înainte ca mersul războiului să se încline în favoarea Ucrainei, după mai multe retrageri ale rușilor.  

 

Ruinele unei clădiri din Bahmut.

Aceste imagini au fost realizate de fotoreporterul Andrii Dubceak pe 18 decembrie pentru proiectul Donbas Frontliner, în timp ce luptele grele continuă în marginile Bahmutului, situat cam la 65 kilometri depărtare de Donețk.

Militari ucraineni odihnindu-se între lupte la o bază subterană din Bahmut.

Din cei aproximatov 70.000 de locuitori ai orașului dinainte de război, doar cam 10.000 au mai rămas acolo.

 

Ferestre sparte la o clădire din Bahmut.

Militarii ucraineni spun că forțele ruse solosesc tactici costisitoare masiv în care soldaților slab instruiți li se ordonă să înainteze spre liniile ucrainene efectiv ca o „momeală” care să atragă foc, ajutându-i pe soldații din spatele lor să idetifice pozițiile ucrainene. 

 

Militari trecând pe lângă o cafenea în ruine din Bahmut.

Dubceak spune că obuzele cad necontenit, „e chiar o nebunie” în centrul orașului, pentru că „Rusia bombardează fără nici o noimă”. „Se aud explozii la fiecare minut”.

Bărbat cară o porțiune dintr-un pom pe care-l va folosi pentru foc. Inscricpția de pe zidul din spatele lui spune „Glorie Ucrainei!”

Dubceak spune că motivele pentru care locuitori rămași au ales să nu plece sunt diferite, de la dorința de a-și apăra bunurile la frica de cum ar putea fi viața ca strămutat intern. Dar mai sunt și civili, adaugă fotoreporterul ucrainean, care așteaptă sosirea „Lumii Rus, promisă de propaganda de la Kremlin.

Un militar ucrainean ridică pumnul în baza militară subterană.

Luptătorii ucraineni i-au spus lui Dubceak că luptele au devenit ceva mai ușoare decât în primele săptămâni ale invaziei, mulțumită armamentelor occidentale și a experienței dobândită pe câmpul de bătaie de trupele ucrainene. 

Cu toate acestea, Dubchak pune despre orașul asediat și înghețat: „Bahmut e un coșmar." 

Fotoreporterul ucrainean Andrii Dubceak relatează dintr-unul din punctele fierbinți ale invaziei ruse în Ucraina, orașul Bahmut din regiunea Donețk.