Membra CSP Mariana Cherpec a spus că în prima etapă a concursului candidații vor fi preselectați de o comisie specială, iar apoi CSP va face selecția propriu-zisă.
La funcția de șef al PA poate candida o persoană care:
- are o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 4 ani în funcția de judecător, procuror sau avocat;
- deține cetățenia Republicii Moldova;
- cunoaște limba română;
- nu are antecedente penale;
- în ultimii 3 ani nu a fost membru a unui partid.
Data-limită pentru depunerea dosarelor de participare este 5 mai.
Cherpec a mai spus că membrii comisiei care vor verifica pretendenții vor fi nominalizați de președinte (o persoană), Ministerul Justiției (o persoană) și de CSP (trei persoane). Președintele CSP, Dumitru Obadă, a anunțat că va trimite în curând autorităților solicitări pentru aceste nominalizări.
Veronica Dragalin a condus Procuratura Anticorupție din 1 august 2022 și până la 4 martie 2025. Ea și-a dat demisia înainte ca să-i expire mandatul, deoarece nu era de acord cu planul autorităților de a lichida două procuraturi specializate și de a crea în locul lor una singură - Procuratura Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO).
Dragalin a îndemnat deputații să renunțe la această inițiativă și a spus că ea va pune în pericol securitatea națională. În ziua următoare, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la crearea PACCO.
Pe 4 martie 2024, CSP l-a desemnat pe procurorul Marcel Dumbravan în funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te