Se confirmă: milițiile Taliban au cucerit Kandahar, al doilea oraș din Afganistan

Kandahar: pe 12 august, fortele guvernamentale afgane mai controlau mașinile care intrau în oraș. Între timp s-a confirmat că milițiile Taliban au cucerit Kandahar, 13 august 2021.

S-a confirmat că milițiile Taliban au capturat cel de-al doilea oraș ca mărime al Afganistanului, Kandahar. Confirmarea vine de la oficialii guvernului local pe 13 august. „În urma unor ciocniri grele târziu noaptea trecută, milițiile Taliban au preluat controlul asupra orașului Kandahar", a declarat pentru Reuters un oficial al guvernului local.

Forțele guvernamentale dețineau încă controlul asupra aeroportului din Kandahar, care era a doua cea mai mare bază a armatei americane în Afganistan.

Militanții talibani par, de asemenea, pe punctul de a captura Lashkargah, capitala provinciei Helmand și un oraș cheie din sud. Doi parlamentari regionali au fost citați de agenția de știri dpa spunând că militanții au capturat biroul guvernatorului din oraș.

Hartă a zonelor ocupate de milițiile Taliban, 12 august 2021. Evoluția situației din aprilie, înainte de începerea ofensivei taliban, și până astăzi.

Capturarea Kandahar și Herat - al treilea oraș ca mărime al țării - reprezintă cele mai semnificative victorii ale talibanilor, de când a început ofensiva amplă în luna mai, imediat după ce forțele internaționale, conduse de SUA, au început să se retragă.

Pe 12 august, milițiile taliban au capturat și orașul central Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, potrivit talibanilor și presei.

Talibanii au susținut, de asemenea, că au capturat Qala-e-Naw în nord-vest.

Guvernul deține în continuare principalul oraș din nord - Mazar-e-Sharif - și Jalalabad, lângă granița pakistaneză din est, precum și Kabul.

### Vezi și... ### Afganistan: Statele Unite retrimit 3 mii de militari pentru a asigura evacuarea ambasadei din Kabul

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că o ofensivă talibană care va ajunge în capitală va avea un „impact catastrofal asupra civililor", dar se pare că există puține speranțe pentru negocieri pentru a pune capăt luptelor.

Într-un acord încheiat cu administrația fostului președinte american Donald Trump anul trecut, insurgenții și-au luat angajamentul de a negocia un acord de pace, dar negocierile de până acum s-au dovedit inutile.

Consiliul de Securitate al ONU discută un proiect de declarație care să condamne atacurile milițiilor taliban, să amenințe cu sancțiuni și să avertizeze că nu va fi recunoscut un eventual „emirat islamic al Afganistanului”, au declarat diplomații, potrivit Reuters.