Nu este limpede ce se va întâmpla în aceste condiții cu summitul programat să aibă loc la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), la care ar fi participat și președintele Volodimir Zelenski.
Vizita de stat a lui Biden ar fi trebuit să dureze trei zile, dar a fost contramandată, ca și cea din Angola, care i-ar fi urmat, astfel ca președintele să poată fi aproape de locuitorii statelor din sud-estul SUA amenințate de uragan. „Nu cred că pot ieși din țară”, a spus Biden.
El urma să discute eventual reprogramare a summitului cu cancelarul german Olaf Scholz, care a spus că înțelege decizia lui Biden.
Reuniunea de la Ramstein urma să reunească peste 20 de aliați ai Ucrainei într-un moment crucial pentru Ucraina înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski face apel la arme la Ramstein, în Germania
În ultima vreme, republicanii americani, inclusiv candidații la președinție și vicepreședinție, s-au arătat nemulțumiți că Ucraina ar „seca” banii contribuabililor americani, fără să le întoarcă nimic în schimb.
O sursă guvernamentală germană citată de Reuters a spus că era de așteptat ca Germania să ofere Ucrainei la Ramstein un nou pachet masiv de ajutoare militare.
La ultima astfel de reuniune de la Ramstein, Zelenski a făcut apel la arme suplimentare pentru a respinge înaintarea forțelor ruse, amintește AFP. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te