„Se salvează cine poate”: Atacurile din localitățile de frontieră aduc războiul la ușa Rusiei

Urmările luptelor care au avut loc la Șebekino, la începutul acestei luni.

Atacurile din Șebekino și din alte locuri din regiunea Belgorod au adus războiul acasă în Rusia, în timp ce locuitorii locali se confruntă cu noua realitate.

Șebekino, Rusia -După recentul val de atacuri din regiune, Serghei spune că a decis să facă drumul din Sankt Petersburg unde locuiește până în orașul Belgorod, care se află la doar 40 de kilometri de granița cu Ucraina, pentru a se alătura unității locale de apărare teritorială.

Bombardamentele și sabotajele au adus războiul acasă în regiunea de graniță în ultimele luni, dar o serie de atacuri din ultimele săptămâni, cel mai recent de către grupări de luptători ruși anti-Moscova, a lăsat un șir de distrugeri și a declanșat cel mai mare efort de evacuare militară din Rusia din ultimele decenii.

Serghei (care a cerut, ca mai toți intelocutorii North.Realities, un post de știri regional al Serviciului rusesc al RFE/RL, a insistat să fie identificat doar cu prenumele) spune că a vrut să înroleze și să lupte în Ucraina, dar că nu a fost acceptat din cauza unor boli cronice apărute după ce a împlinit 50 de ani.

Auzind că atacurile la graniță s-au intensificat, Serghei a decis să facă călătoria de la Sankt Petersburg și să vadă dacă unitățile voluntare de apărare teritorială din orașul Belgorod sau Șebekino - un oraș din apropiere care se află la doar zece kilometri de granița ucraineană - îi vor permite să li se alăture.

„Încă vreau să fiu util”, spune Serghei. „Vreau să ajut la menținerea ordinii și să protejez împotriva atacurilor”.

Șebekino, un oraș de 40 de mii de locuitori, a devenit, practic, parte integrantă a liniei frontului, deoarece atacurile s-au intensificat în interiorul Rusiei, inclusiv asupra zonelor rezidențiale. Atacurile au adus războiul la ușa Rusiei, la 15 luni după ce rachetele rusești au bombardat pentru prima dată Kievul și au dat startul invaziei Rusiei în Ucraina.

Guvernatorul regional din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că peste două mii cinci sute de locuitori au fost evacuați ca urmare a celor mai recente atacuri. Refugiații stau în adăposturi temporare în săli de sport, mai departe de graniță. Aproximativ 4.000 de persoane au fost, de asemenea, evacuate din regiune la începutul lunii iunie, iar alte mii au plecat, de asemenea, pe cont propriu, potrivit interviurilor realizate de RFE/RL.

Numărul total al victimelor atacurilor nu este clar, dar oficialii au declarat că cel puțin 13 persoane au murit de la începutul bombardamentelor masive asupra zonelor de frontieră din regiunea Belgorod și peste 50 au fost rănite.

Linia frontului se întoarce acasă

În Belgorod, căldura verii s-a instalat pe deplin și, la prima vedere, viața cu ale ei pare să decurgă normal, cu copii care se joacă în parcuri, pensionari care vând flori și elevi care se grăbesc să meargă la cursuri pentru a susține examenele de sfârșit de an.

Dar semnele tot mai evidente ale războiului sunt mai peste tot în oraș. Cozi lungi se întind pe strada Koroleva de la stadionul Cosmos, acolo unde cei afectați de atacuri sau forțați să evacueze alte orașe de graniță vin pentru ajutor umanitar.

Panouri publicitare prin care se cere sprijin pentru „operațiunea militară specială” - sintagma folosită de Moscova pentru invazia sa în Ucraina - sunt plantate unul lângă altul în zonă, alături de afișe decolorate care celebrează Ziua Victoriei din luna mai.Dinitr-un cort al voluntarilor de lângă stadion, un cuplu iese cărând saci cu mâncare,. Bărbatul poartă un tricou cu un Z mare pe stomac - un simbol al războiului Rusiei - în timp ce pe tricoul femeii scrie: „Se simte bine, arată bine”.

Locuitori din Șebekino refugiați într-o unitate de cazare temporară din Belgorod Arena.

Mulți dintre cei aflați la coadă să primească ajutor își exprimă sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina, deși mulți sunt nemulțumiți că forțele rusești s-au retras din Harkov, regiunea ucraineană care se învecinează cu regiunea Belgorod, în septembrie anul trecut. Zona este acum din nou sub control ucrainean, iar oficialii ruși pretind că Kievul a folosit-o pentru a lansa atacuri în zona Belgorodului.

Focuri de armă și bombardamente transfrontaliere între forțele ucrainene și cele rusești au avut loc în mod regulat de-a lungul războiului.

Recentele atacuri recente din Belgorod au fi fost întreprinse, după cum se spune, de două grupări paramilitare - Legiunea Rusia Liberă și Corpul Voluntarilor Ruși - care afirmă că sunt formate din ruși, dar că luptă pentru cauza Ucrainei. Grupurile au declarat că vizează doar infrastructura de securitate și au prezentat lupta lor ca fiind una de eliberare de sub lunga dominație a președintelui rus Vladimir Putin.

Dar înregistrările video și mărturiile directe au arătat, de asemenea, distrugerea unor cartiere de locuințe pe teritoriul Rusiei. Cei din Corpul Voluntarilor Ruși au recunoscut că au bombardat zona urbană din Șebekino cu tiruri de Grad, lansator de rachete multiple de concepție sovietică.

Ucraina a negat că armata sa este implicată în incursiunile în Belgorod. Cu toate acestea, este neclar cum pot aceste grupuri să se înarmeze și să opereze de pe teritoriul ucrainean.

La un alt punct de distribuire a ajutoarelor umanitare, de data aceasta amenajat în centrul comercial Five Stars din Belgorod, coada se mișcă mai încet, iar mulți dintre cei care stau la coadă spun că sunt din Șebekino și că așteaptă de peste trei ore.

„Suntem tare nemulțumiți din acest motiv”, spune Viktor, un bărbat în vârstă care așteaptă la coadă și care a plecat din Șebekino și locuiește acum la rude, în Belgorod.

„Este zăpușeală, nimeni nu ne dă apă de băut și nici medici nu există. Câteva sute de oameni au rămas pur și simplu aici", continuă Viktor. „Atitudinea autorităților a fost mai bună față de refugiații din Ucraina".

„Șebekino este mort”

Pentru Viktor și pentru alții din regiune, atacurile asupra orașului Shebekino, cele mai susținute atacuri asupra unui oraș rusesc de la începutul războiului, au arătat clar lipsa de preocupare a Moscovei pentru soarta lor.

„Șebekino este mort. Totul este aproape părăsit acum", spune Vitkor. "A mai rămas o singură persoană pe strada mea".

Mulți analiști susțin că o parte din motivația atacurilor de pe teritoriul Belgorodului este de a distruge moralul trupelor Moscovei și de a reduce sprijinul intern pentru efortul de război.

Pagube provocate de o lovitură în orașul rusesc Șebekino pe 5 iunie. Ucraina a negat că armata sa este implicată în incursiunile în Belgorod.

Pe baza recentei călătorii efectuate de RFE/RL la Șebekino și Belgorod, majoritatea locuitorilor par să susțină în continuare cu fermitate campania în curs de desfășurare în Ucraina, însă atacurile par să fi adâncit frustrările față de mass-media de stat din Rusia.

Guvernul a dedicat puțin timp pe principalele canale de televiziune controlate de stat distrugerilor provocate de război în Șebekino, încercând, se pare, să evite alarmarea populației. De asemenea, a făcut puțin sau deloc referire la bombardamentele și la uciderea civililor.

Unii locuitori care au vorbit cu RFE/RL în Șebekino și-au exprimat furia față de faptul că prezentatorii televiziunii de stat s-au eschivat să pronunțe numele orașului, chiar dacă au lăudat eforturile de evacuare.

Alții și-au exprimat consternarea și confuzia față de comentariile deputatului Dumei de Stat Andrei Gurulev, membru al Comitetului de Apărare, care părea să ceară „bombardarea” orașului Șebekino în timp ce se afla în direct cu propagandistul rus Vladimir Soloviov.

În ciuda atacurilor, sondajele arată că majoritatea rușilor nu acordă o atenție deosebită războiului din Ucraina sau atacurilor de pe teritoriul rusesc.

Potrivit unui sondaj realizat în luna mai de Centrul Levada, un centru independent cu sediul la Moscova, doar 1 din 4 ruși urmăresc îndeaproape războiul și sunt dispuși să caute informații despre acesta dincolo de cele oferite de presa de stat. Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că fie urmăresc războiul superficial, fie nu îl urmăresc deloc.

Ca răspuns la atacuri, autoritățile locale au început să ofere 50.000 de ruble (aproximativ 650 de dolari) celor afectați sau strămutați de lupte. Sumele mici au provocat indignare din partea celor care așteptau la cozi pentru ajutor umanitar și care au vorbit cu RFE/RL și în grupurile Telegram.

„Se salvează cine poate”, spune Viktor. „Oamenii din Șebekino sunt pe moarte. Nu avem nevoie de sloganuri guvernamentale”.

Scris de Reid Standish, pe baza reportajului realizat de Oleg Artiușenko pentru North.Realities, un organ de presă regional al Serviciului rusesc al RFE/RL.