Secetă în Europa: folosiți apele reziduale purificate, recomandă Comisia Europeană

Al treilea val de caniculă în Europa de la începutul lui iunie și pericolul ca recoltele să fie compromise au determinat Comisia Europeană sa ceară statelor din UE să refolosească apele reziduale din orașe, purificate, pentru irigații, relatează AFP.

Comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius a avertizat că țările UE trebuie să se adapteze mai repede „la schimbările climatice, pentru a asigura securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu produse agricole”.

În Franța, seceta a lovit puternic agricultura și a forțat o reducere masivă a utilizării apei dulci pentru irigații. În iulie, volumul precipitațiilor a fost cu peste 80% mai scăzut față de media observată pentru iulie între 1991 și 2022. Serviciul FranceMeteo precizează că a fost cea mai uscată lună din martie 1961.

Franța este al patrulea cel mai mare exportator de grâu și printre primii cinci exportatori de porumb din lume. Recoltele slabe din cauza secetei, remarcă AFP, ar putea crea o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu cereale, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat deja o criză majoră.

### Vezi și... ### Cum arată Nistrul pe timp de secetă

La această criză se adaugă temperaturile extreme, care duc și ele la explozia prețurilor pentru alimente, declară Shouro Dasgupta, economist de mediu la Centrul euro-mediteranean pentru schimbări climatice, citat de AFP.

În Spania, unde seceta a făcut ca rezervele de apă să scadă la numai 40% din necesar, recoltele de măsline vor fi mai mici cu 20%,, a declarat un reprezentant al sindicatelor fermierilor COAG. Spania produce cam jumătate din cantitatea de ulei de măsline consumată în lume, iar această o criză s-ar putea adăuga la aceea a uleiului de floarea soarelui, provocată de războiul din Ucraina.

Luna trecută, Comisia Europeană estima că aproape jumptate din țările UE sunt afectate de secetă, cel mai tare fiind afectate lovite recoltele din Franța, Spania, Italia, România și Portugalia.

„Doamne, nu ne părăsi!” O secetă istorică afectează Europa