O organizație care reglementează relațiile UE cu vecinii în domeniul energiei a cerut Moldovei să revină asupra unei inițiative legislative care ar pune presiune politică asupra Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Într-o scrisoare a Secretariatului Comunității Energetice, preluată de site-ul de business Mold-street, se spune că este bine ca ANRE să-și facă treaba bine, dar asta „se poate face și fără a-i expune directorii la presiuni politice”.
ANRE se numără printre agențiile pe care noua putere de la Chișinău, grupată în jurul președintei Maia Sandu, vrea să le supună unui proces de evaluare, putându-le la nevoie înlocui pe directori. Puterea spune că astfel curăță sistemul. În scrisoarea Secretariatului Comunității Energetice către președintele Parlamentului, Ion Grosu, se spune însă că prin îngrădirea independenței ANRE, Moldova ar șterge cu buretele pașii înainte făcuți în acest domeniu în ultimii ani. „Secretariatul Comunității Energetice îndeamnă Parlamentul Moldovei să nu adopte asemenea amendamente și nici altele care ar putea restrânge independența ANRE”, se spune în scrisoare.
Într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanții parlamentului spun că sunt interesați ca instituțiile regulatoare să acționeze în mod independent, dar consideră necesară existența unui mecanism de evaluare a activității acestor instituții. „Ne asumăm public ca procesul de evaluare să recurgă în mod obiectiv, utilizând doar informații și dovezi concrete în proces. În ceea ce privește prevederile ce țin de evaluarea ANRE, Parlamentul este deschis să revizuiască prevederea de la articolul 10 din legea cu privire la energetică, care se referă la prezența culpei, pentru a nu admite o abordarea diferențiată față de această instituție”.