Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita Qatarul și Germania pentru discuții privind Afganistanul

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va vizita Qatarul și Germania săptămâna viitoare, pentru a discuta cu aliații situația din Afganistan și a se informa despre eforturile de a ajuta evacuații din Afganistan. Ambele țări găzduiesc temporar un număr mare de refugiați afgani care au fugit din țara de origine după ce talibanii au preluat puterea luna trecută într-o serie de ofensive rapide. Răsturnarea situației i-a făcut pe unii să spun că Statele Unite au susținut un guvern timp de 20 de ani doar pentru a se trezi cu Talibanii din nou la putere.

De asemenea, Statele Unite se confruntă cu reproșuri legate de retragerea haotică și pentru că nu ar fi salvat destui afgani care au colaborat cu forțele internaționale. Multe dintre persoanele evacuate cu avioane între 16-30 august sunt acum în Qatar, urmând să se decidă unde vor merge în cele din urmă. La fel, mulți au fost duși la baza aeriană Ramstein din Germania, cu destinația finală neclară. Ramstein este cea mai mare bază aeriană americană din afara granițelor Statelor Unite. Până în prezent, peste 17.000 de evacuați au fost transferați în Statele Unite sau în alte locații sigure cu un total de 78 de zboruri, a declarat sâmbătă baza aeriană.

Aproximativ alți 14.300 așteaptă în prezent să-și continue călătoria. Se preconizează că peste 1.700 de evacuați vor părăsi baza aeriană în următoarele 12 ore, a declarat Blinken, care se va afla în Qatar luni și marți, timp în care se va întâlni cu Emir Tamim bin Hamad Al Thani și alți oficiali. El va călători apoi în Germania miercuri, pentru o întâlnire cu ministrul de externe Heiko Maas. „Aceasta este o oportunitate de a reafirma alianța puternică dintre Statele Unite și Germania și cooperarea noastră strânsă cu privire la prioritățile comune ale politicii externe" , de spune într-o declarație a Departamentului de Stat.