Secretarul de stat american Blinken la Kiev pentru o zi

Secretarul de stat american Antony Blinken la Londra, la reuniunea G7, înainte de a pleca la Kiev, 5 mai 2021.

Secretarul de stat america, Antony Blinken, a sosit la Kiev într-o vizită de o zi, în care vrea să transmită un mesaj puternic de susținere pentru Ucraina în fața presiunilor ridicate ale Rusiei dar și să insiste pe necesitatea ca autoritățile ucrainene că combată, consecvent, corupția endemică din țară.

### Vezi și... ### Țările G7 promit să-și coordoneze eforturile pentru a combate comportamentul „iresponsabil” al Rusiei

Blinken urmează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski, cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, cu membri ai parlamentului ucrainean și cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile.

Zelenskiy a declarat că speră la sprijinul Statelor Unite pentru aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO.

Declarația Departamentul de Stat america, dată miercuri publicității, despre evoluția parteneriatul strategic dintre Kiev și Washington nu face nici o referire la dorința Ucraina de a adera la NATO ale Ucrainei, dar spune că Statele Unite continuă să monitorizeze situația tensionată creată de „acțiunile agresive în curs ale Rusiei și retorica Moscovei la adresa Ucrainei”.

### Vezi și... ### Peste jumătate de milion de pașapoarte rusești acordate locuitorilor din estul separatist al Ucrainei în doi ani

Declarația menționează că, din 2014, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență totală de peste 4,6 miliarde de dolari.

Declarația reiterează, de asemenea, poziția SUA conform căreia regiunea estică Donbas și Crimeea fac parte din Ucraina și solicită Rusiei să restituie controlul deplin al peninsulei Ucrainei și să participe cu bună-credință la eforturile menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Dar preocupările SUA cu privire la corupție sunt, de asemenea, pe ordinea de zi, în special în sectorul energetic al Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a criticat săptămâna aceasta măsura de a înlocui consiliul de administrație al companiei de stat din Ucraina, Naftogaz, afirmând că „reflectă o neglijare a practicilor de guvernanță corporativă echitabile și transparente și complică eforturile de lungă durată pentru reformarea sectorului energetic al Ucrainei”.

### Vezi și... ### Ucraina: Conducerea Naftogaz demisionează în semn de protest